Toysdaily 玩具日報

[新聞] 梁國雄表明不會就批評司徒華的言論致歉

社民連的立法會    議員梁國雄    表明,不會就有關批評民主黨    資深黨員司徒華    的言論致歉,他承認私下曾同朋友講過,司徒華是癌病上腦,他指,華叔曾支持公投,後來又反悔,認為司徒華是不尊重自己, 他不擔雙方日後無朋友做,亦不會在支聯會    內屈服。

:67:華叔好歹都為民主鬥爭多年.... ...如果佢到時真係癌上腦走左....第一個要捉長毛做祭品...
我相信佢會為佢依番講過既言論受到教訓:67:

劉千石的「大和解」建議,源於○四年民間人權陣線決定取消七一遊行中「還政於民」的口號,劉千石當時表明支持棄用口號,認為中央及民主派應「大家退一步,對話才有空間」。

此番言論引起部分民主派人士不滿,民主黨元老司徒華當時抨擊得最為激烈,直斥「劉千石唔知係唔係有個媽媽喺廣州,佢時時上廣州探媽媽,認為咁樣可以同中方溝通!」更表明「人生的道路上時時有啲人要分手」。

儘管劉千石事後再三向司徒華道歉,但是司徒華堅持民主派沒有甚麼可退讓,其後更以「猶大與彼得」的聖經故事,暗諷身為基督徒的劉千石如彼得一樣「因恐懼而動搖」,三次不認耶穌,並且很容易變成因貪婪而出賣耶穌的猶大。

劉千石當年受盡指摘,坦言想不到會遭民主派人士批評,更稱曾因被誤解而徹夜難眠及落淚。結果六年後的今天,民主黨由反對政改方案轉軚為提出區會改良方案,同樣遭死硬派人士圍攻,黨內亦因意見相悖而出現內訌。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/n ... ml?pubdate=20100622

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/1128/3/1/1557602/1.html
梁國雄: 「個人的憤慨不會令人病重」.....
我接受唔到(以上的point) lor。

須然我都覺得自己左左地,但都一定要祝華叔早日健康~~
長毛真是...........X上腦,這些說話可以講的嗎?
你一看以下的相就知社民連完全同意啦,班pk.........

註: X = 忽
講真, 長毛癲狗佢地大鬧垃法會我覺得精彩,
鬧高官句句入肉我拍手稱快

但係佢今次咁樣鬧華叔我真係唔幫佢,
話哂我自己都好尊重華叔,
我以前中學連續四年o既班主任, 佢都係民主黨人,
亦因為咁而有一次機會見過佢

如果照長毛咁講法,
咁長毛佢自己都已經癲到上腦啦!!
唔知幾時開始討論政改變左聲討長毛,
我相信係有人自覺理虧先以此轉移視線
其實... 會唔會...

長毛為咗保護阿司徒老先生... 唔希望俾出面嘅人用更加毒棘嘅說話去鬧... 於是出聲先... 好等矛頭向晒佢身上... 等佢老人家唔使受靶呢?...

當然你可以話小櫻諗多咗... 但唔排除有喱個可能... 其實如果係鬧... 話佢老懵懂... 病懵咗... 或者俾人落藥... 之類... 都已經夠恨... 唔使話佢癌症上腦...

其實小櫻一直覺得派民係夾埋做喱輯大龍鳳...

小櫻上