Toysdaily 玩具日報

樓主: dogjumpjump

1:100 NZ-666剎帝娜 手辦製作過程 9-6-10更新 (完成!!!!!)

GOD Class skill~ :61:
:shiny:Great job!
仔細ge製作過程!:71:
回復 1# dogjumpjump

白色部分改用銀色相信會重正!:shiny:
頭像被屏蔽
回復  dogjumpjump

白色部分改用銀色相信會重正!
e夫人 發表於 9-6-2010 07:12 PM

個人口味對NZ-666來講, 喜歡低調色彩, 所以目標都不會用設定裏的鮮綠色, .. , 所以我自己也不太喜歡上銀邊, 白與黑, 比起銀與白反差更大... !! 而且白色邊會令整個模型的顏色歸一D, 唔會無端端有D位閃.. 有D位啞..
頭像被屏蔽
9/6/2010 updated - 完成

最鍾意咁樣放... :P
夾倉真係幾detail, 呢下HG真係無得比...

NZ-666有四個夾倉, 係佢特色.
見到呢幾張真係好感動,

手部已完成... 自護的機械設計係幾有美感

留意, 手臂上的電線唔係補品, 係油出來, 但超有金屬感,
真係慳返好多補品錢, 而且咁先有挑戰性, 用上色的方法模仿實物先好玩

先來固定骨架, 呢下都做咗我成晚, 因為佢四個夾倉太重... 所有關節都係用AA膠痴死... 否則一定一字馬...

好明顯呢隻機係宇宙專用MS.. 如地球重力下.. 一定負重太大...

上埋裝甲.. 己經成型...

駕駛倉外部特寫

雷射眼加了燈, :P好正,

很有氣勢,

真係好巨...

我咁多隻作品, 呢隻最有氣勢

呢次用過的油.及其他工具.. 真係好多...

... 都係加了燈係殺氣大D... 無加錯, 而且LED真係要做細D好D, 呢個size剛剛好

遲些想想如可加外部電源..

低抄係唔同D...

見到呢張相, 代表完成了... 真係好感動.. 5月18日開始做, 做到6月7日, 用了21日....

要休息下, 遲下先幫佢影靚相..

玩具日報真是個卧虎藏龍的地方呀! 老兄已經是專業級別了! :71: 請問可唔可以影番幾張靚相呀? 我想用嚟做wallpaper, 拜託! (背景最好係灰漸變白):64:

:handshake::$:71:
好....好...好正的一件作品
PS. 查實件作品有幾大呢? 長闊高?
頭像被屏蔽
玩具日報真是個卧虎藏龍的地方呀! 老兄已經是專業級別了!  請問可唔可以影番幾張靚相呀? 我想用& ...
e夫人 發表於 9-6-2010 10:57 PM

好呀, 我休息下再盡力影幾張好D的相
頭像被屏蔽
好....好...好正的一件作品
PS. 查實件作品有幾大呢? 長闊高?
hoying710 發表於 10-6-2010 12:48 AM

THX 各位!!

呢隻以1:100來講, 係超大碼, 有一尺乘一尺
THX 各位!!

呢隻以1:100來講, 係超大碼, 有一尺乘一尺
dogjumpjump 發表於 10-6-2010 01:20 PM

拍埋新安洲到對比下, 大約就知size差幾遠了!:?
先向大大Salute:$, 真係超型, 而呢隻確實係神物(價錢同外型), 以前Bandai未出Unicorn模型之前已經晌旺角見到有成品睇, 其實如冇噴筆係唔係油唔到呢個金屬效果呢?

另外, 其實HG剎帝尼都唔係咁差啫, 起碼可以比我呢D比唔起錢同冇地方大攪(手辦)模型嘅人頂一頂癮先啦!!:31:
頭像被屏蔽
拍埋新安洲到對比下, 大約就知size差幾遠了!
e夫人 發表於 10-6-2010 02:49 PM

遲下會!!
頭像被屏蔽
先向大大Salute, 真係超型, 而呢隻確實係神物(價錢同外型), 以前Bandai未出Unicorn模型之前已經晌旺角見到 ...
HiNuBeing-122 發表於 10-6-2010 05:15 PM

THX

其他金屬油可能手油都用到, 但我呢隻油, 手油真係唔係好得, 因為佢已經開稀到可用噴槍的濃度, 如用手上, 好難可以均勻..

HG隻新安州勝在可以玩, 手辦呢隻太重, 要佢安安全全企係度都要做下功夫
very good job!!!
it's a master piece!!!