Toysdaily 玩具日報

查看: 58301|回復: 52

[個人收藏] DIY 掛牆櫃 (工程完成,已經入伙)

近年買的玩具全部都不見天日,沒有位display。想做飾櫃又冇位放,唯有向高空發展,造掛牆櫃。地方實在有限,只能夠造薄身櫃。
薄身櫃空間有限,一於整兩個:房造一個大,約150cm(W)x100cm(H)x20cm(D),廳造一個細,約110cm(W)x70cm(H)x14cm(D)。
由於係DIY,只諗到最簡單做法:四塊木板圍一個框, 鑽上牆,再加門同層板。

上星期訂做的木板昨天送到,開工!

木板係去砵蘭街木行訂做的,牌子叫"德萊板",其實係一塊木板幫你黐好兩面防火膠板及封好四條邊。
由於呢d板本身主要用途只係用作櫃門,所以木板質地只係最cheap的蔗渣木,木板只得約2cm厚,唔會好受力,放重野好容易彎。
另外買一卷防火膠板(2.4m x 1.2m),用來做櫃底,遮住幅牆原本d窿呀,污積呀。

木行亦有得做呢種鋁框玻璃門,原本諗住求其用塊透明膠片做門,不過而家d膠片都幾貴,計落個細櫃用玻璃門都唔係貴好多。

八塊木板,一卷膠板,一隻玻璃門,總共花左$1316。

開工! 首先切防火膠板。除左遮住幅牆原本d污積,亦都方便成塊舖上牆mark位鑽窿,如果想加背鏡用海綿貼黐落膠板就得。

首先整個細櫃,設計上比大果個簡單。先在兩塊側板鑽窿上層板恤:

假組一下:

然後板四邊開窿,預備上螺絲,組合成框:

將門較的底座上螺絲上頂板,螺絲打斜入會增加強度:

組合成框,上牆用的角碼暫時未上入木框,因為鑽牆時好容易有偏差,到時先有位可以走盞:

將膠板舖上牆mark鑽窿位。相中牆上的框其實係之前掛畫留下的積,你話唔用膠板遮住幾難睇,實際鑽窿位係果四個十字:

先鑽左上角,點知即刻瀨野,移曬位:

重新再mark過d位,鑽右上角,今次好d。再舖上膠板,確認下面兩個窿位:

十字為第一次mark的位,因為鑽第一個窿的失誤,再mark位變成左邊的圓圈,鑽完第二個窿再確認,變成上少少個黑圓圈,偏差都幾大:

搽d液體釘落膠板背面中間位置,黐實幅牆,以免塊膠板"pau"起。將四隻角碼上實螺絲:

托個木框上去確認上螺絲的位置,幾好,冇偏差,然後就上螺絲將木框收實:

d螺絲外露,其實幾難睇:

裝上玻璃門,估唔到隻門咁鬼重,托上去果下真係想死,訂果時冇聽阿姐意見加多隻門較,家下有d危危乎,希望頂得順:

遲d去買埋d玻璃層板就大功告成!

聽日開工造大果個櫃。請各位繼續支持。 :77:
GOOD AR>>>
樓主好厲害, DIY, 熱讚!:71:
期待玩具上櫃新POST!:)
圖文並茂, 精彩!!! :)

越諗越驚個較頂唔順,個玻璃門會跌落黎,今日找到兩塊硬鐵片,鑽上櫃底幫手頂住道門,減輕較位的壓力:

之後開工整第二個櫃。主要係會用托架,方便更改每層高度。會用四支牆柱,將個櫃分開左右兩組層板。

牆柱同托臂都係購自砵蘭街,宜家傢俬都有類似產品,但size選擇比較少:

牆柱(長1m) $30一支,托臂(5") $30一對,共花左$300。但買左翻來先發覺牆柱的造功比較差,其中一支牆柱d開孔位居然同其他三支唔對。:what:

在每支柱的兩端裝上角碼,用來支撐頂板及底板。裝上角碼後會遮住牆柱原本的螺絲孔,要用電鑽在角碼鑽翻d窿位:

今日進度比較慢。:(
:$ Very good ar!
用3分玻璃?
回復 7# 0din

你指隻鋁框玻璃門嗎?只係2分玻璃。
外行人好奇問∼:77:

支電批鑽墻都夠力?
度門無支撐不能保持打開,到時咪要兩個先做到野.
不過最怕都係個櫃支持不住•這櫃可負重多少?
回復 9# -(0_0)-

CHing, 我都係外行人。
另外有電鑽鑽墻。
冇錯,其實上揭門應該加油壓撐幫助保持打開,但我又唔係日日開,所以偷懶唔加,到時用個頭頂住度門,或者用支地拖棍頂住 :(
我都唔知可以負重幾多,不過我只係諗住擺d小玩具,而且個櫃容量好細,想擺多d都唔得。上墻果幾粒螺絲我用2寸長,2分粗,應該都幾夠力的,我只係驚道門太重。

今日主要出街shopping,買d材料。

大櫃諗住用趟門,買左一對最簡單的"山"字膠路軌 ($35)。淺的裝落櫃底,深的裝落櫃頂。裝完路軌後個櫃冇左2cm深度。

然後將四塊板組合成框,聽日鑽牆。
上墻果幾粒螺絲唔用爆炸螺絲??
鋁框玻璃門用幾多分的 門較???
回復  0din

你指隻鋁框玻璃門嗎?只係2分玻璃。
kaijinx1 發表於 4/6/2010 18:04

你2分又用山字路
有機玻璃好過喇
貴小小 輕多多

回復 12# 水水的基地
我諗都要加多兩隻角碼用拉爆,觀察左幾日,細櫃塊頂板明顯俾鋁框玻璃門扯彎左。:time:

門較只係普通size的煙斗較,有分幾多分的嗎?

回復 13# 0din
山字路係另一個櫃的,呢個會用5mm膠片做趟門,唔用玻璃。

有機玻璃輕幾多?可唔可以做層板?問過玻璃舖,細櫃因為好闊(110cm),又只得四角層板恤,所以要用三分玻璃。我驚會再增加重量,而家諗緊可能用膠片(加鋁角)代替做層板。CHing有冇其他建議?