Toysdaily 玩具日報

[新聞] 將來會唔會有人認係『宇宙大王』

睇明報個標題,我和老媽子都打個問號  

警長當「宇宙保衛者」 勸服「地球主人」送院
(明報)2010年5月26日 星期三 05:10

【明報專訊】前日大鬧跑馬地天主教墳場的失常老婦「地球主人」,昨日再闖墳場,發現前日張貼的大字報被白紙遮掩後激動拍打辦事處大門發泄,警方到場後又要「諗計」勸她送院,一名醒目警長靈機一觸說︰「我知你係地球主人,但我係宇宙保衛者,我會幫你,信我啦! 」成功將老婦勸服送院檢驗。
七旬婦再鬧跑馬地墳場
自稱「地球主人」的失常老婦黎×卿(70歲),昨午2時許再闖跑馬地黃泥涌道天主教聖彌額爾墳場,查看前日在辦事處門外張貼的大字報,雖然警方有先見之明,提醒墳場職員保留大字報以免觸動黎婦情緒,該大字報沒被撕走,只以白紙遮掩。黎婆婆昨見大字報被遮掩,不斷拍打辦事處大門,驚動職員再次報警。
警﹕唔信可以抄低我號碼
數名警員及救護員到場,一名警長知悉黎婆婆背景,勸說︰「我知你係地球主人,但我係宇宙保衛者,我會幫你,信我啦,唔信可以抄低我個號碼。」成功將黎婦勸服送院檢驗,警方將事件列為「傻人發現」處理,正聯絡事主家人。
墳事處職員透露,黎婆婆早在4月中開始多次到場墳場要求搬走其他墓地,職員經了解得悉黎婆婆的亡母安葬墳場內,黎婆婆希望將所有墓地搬走後將墳場改建成花園,待有朝一日百年歸老與亡母合葬。
職員曾接觸黎婆婆的兒子,得悉她有精神病,但無覆診亦停藥,雖然職員理解婆婆心意但愛莫能助,唯有多次以不同藉口打發她離開,但老婦多次滋擾令職員受驚。
醒!

:shiny:good
我知你係地球主人,但我係宇宙保衛者,
我知你係地球主人,但我係宇宙保衛者,
冬暖夏涼小恐龍 發表於 27-5-2010 02:24 AM

接著個阿婆回復正常同佢班手下講,你地阿頭係咪有問題:DD
"警方將事件列為「傻人發現」處理"....:34:
若果如樓主假設, 有人自稱"宇宙大王"的話, 警察大哥要自封什麼呢?

同樣叫"宇宙保衛者"? 還是自封"盤古個fd"?(=w=.)
原來鬥拋字頭大小係依種情況都岩用...:34: