Toysdaily 玩具日報

查看: 13547|回復: 14

[分享討論] 變幻自在~SDX Wizard Nu Gundam~

看到那一堆零散的零件,有些人可能覺得好煩...

不過花點時間去了玩一下之後,可能你會因而愛上他.

我就是其中一個愛上了這傢伙的人.

法術師 Nu Gundam,阿古斯騎士團(唔記得有無釋錯)四人眾之一,其他三位是劍士 Z Gundam,戰士 ZZ Gundam 及團長 NT-1.

Nu Gundam本身都是騎士出身,不過在僧侶太空坦克的指引下而成為法術師.之後在與敵方的騎士龍飛一戰中得到梟之杖,實力更上一層!!

我是有點意外四人眾最先出場的會是他,我估計會是劍士Z Gundam先出場的,不過這樣也好,連最少玩具產品的他也出場了,四人眾齊集的機會應該是非常之吧.

說回今次的玩具,配件不多比較特別的就是上面說那些有點煩人的"法術效果"配件了.零零碎碎的有幾十"粒",一開始看到有點頭痛...不過花了些時間當LEGO咁砌,之後又覺得相當好玩.

開始我覺得Nu Gundam應該多點騎士的感覺,於是嘗試砌一些有"魔劍士"風格.

當然少不了我的至愛"大劍"!!

不過太重,隻手負擔唔到...

最後還是喜歡這有劍有"盾"的造形.

梟之杖在手了,法術師來了!!

可能有了之前漫畫中的印象,反而擺唔出有什麼新意的花樣.

小小的傢伙,配上法術效果之後,氣勢之強我覺得暫時是系列中之最!!

玩具的造功,上色算得上細緻,就算是啤件的顏色也很靚,而且雕刻很利落,利落到有點"吉"手,玩的時候要小心一點,是製作水準相當好一款產品.(這份感覺在合金魂身上失落了,反而在這小小傢伙的身上找回...)

如果喜歡SD GUNDAM又唔抗拒太多零碎配件的,這一款我是非常推薦入手的.

我是有點意外四人眾最先出場的會是他,我估計會是劍士Z Gundam先出場的,不過這樣也好,連最少玩具產品的他也出場了,四人眾齊集的機會應該是非常之吧.
warxv 發表於 25-5-2010 11:33 AM

公佈左下個月的CAPTAIN後, 就沒有新的SDX公佈了, 加上呢條LINE一直以來的銷情, 我覺得BANDAI似想摺LINE多D, 或者會好似ARMOR PLUS宇宙騎士咁出法.
回復 2# redfish
係WOW!講開又真係再無消息了...呢個系列如果咁就摺左真係有D可惜...
限定好好啦,希望有得玩下去.
回復  redfish
係WOW!講開又真係再無消息了...呢個系列如果咁就摺左真係有D可惜...
限定好好啦,希望有得 ...
warxv 發表於 25-5-2010 11:58 AM

但如果Z和Alex限定形式出, 相信每隻起碼要一隻金牛
摺之前可唔可以跳代 出黃金神先呀!...xddddddd
公佈左下個月的CAPTAIN後, 就沒有新的SDX公佈了, 加上呢條LINE一直以來的銷情, 我覺得BANDAI似想摺LINE ...
redfish 發表於 25-5-2010 11:47 AM

如果限定就pass lu~~~:49:
nice pic !!!
呢隻野真係好正, d 效果 pasts 真係可以有好多變化, 唯一缺點就真係有d 位真係好尖玩到手都痛o
SDX銷情唔好係佢地自已揀錯角色系列啫,如果出武者、三國傳等一定好唔同......
頭像被屏蔽
而家D人唔跳樓都唔買, 玩限定都可能係良策, 至少小弟唔駛諗買唔買.
redfish:
果然真係第一個回應係會影響之後回應的方向,下面的都是討論呢個系列的生死問題.
如果一金,Z我可能都會中,因為有馬騎.其他的就算了...

mansiu123:
黃金神...感覺上唔摺都可能係限定,真係要用金(牛)先可以換到回來...

連敗兄:
我都係講下.呢隻買左未??幾好玩的說.

天猛星:
THX!!

bbf1125:
如果再多幾件PARTS就好了,現在一砌大D變化都唔多夠件.
話時話D件真係好鬼"吉"手的.

河東司:
BANDAI出野我係估佢唔到的,不過今次佢暫時唔出武者系列我又覺得合理WOW,始終都仲咁好賣可必急於開多一條戰線.

bad-aries:
一時時啦,有D又爭開好唔好都爭餐死的...
Thx 4 sharing~!
"大劍"幾有驚喜喎!!:71:

Hope唔好玩限定, 但電鍍版玩限定就無所謂~
嘩!活既一樣。
你d相我完全感覺到佢既動感!
除左你影得出色,我諗就係你玩得出色。睇黎呢隻野真係超值。
呢隻真係越睇得多相, 越多大大玩得出神入化! 好鬼正. :71:

大大既報告好正, 令我知到了佢背後既故事
睇完大大既報告。。我入左兩隻!!!∼∼