Toysdaily 玩具日報

查看: 22582|回復: 33

[分享討論] 小品分享精選 vol.6~~~Wild Chalice SIC 極魂

小弟一向沒有收藏 SIC 系列~~~但其中有幾款作品~~~我個人是很喜歡的~~~其中一款便是 Wild Chalice 了~~~:78:

記得當年其中一次旅日期間~~~偶然在一所玩具店見到它陳列在玻璃櫃內~~~沒有標上價錢~~~所以我好奇地用"港式日語"向店員問一問~~~答案是二萬三千日圓~~~ 我知道它是抽選限定品~~~相信應該與它無緣了~~~:(但今天廠方以極魂系列將這好東西再度推出~~~對我來說這小巧又容易收藏的珍品~~~實在是一個好消息啊~~~:handshake:

說回玩具內容~~~附有拳頭~~~手掌和握手各一對~~~武器有一對醒鎌和一把醒弓~~~配件不多也不少算是足夠了~~~:)廠方適當地使用了的透明部件~~~使這小巧的東西精緻起來~~~亦由於可以活動的關節頗多~~~可供擺放的姿勢亦相當豐富~~~值得一讚~~~:love: 只是偶有一兩個 Ball Joint 會比較鬆~~~這可能是 SIC 系列的共通問題吧~~~:(

由十三張封印卡融合而成的 Wild 卡~~~可以替 Wild Chalice 發動必殺技 Wild Cyclone~~~這小東西竟可擺出接近劇中八成的表現~~~:$ 能夠與這位"老朋友"再度相遇~~實在太感動了~~~今晚原本沒打算出帖~~~還是忍不住手開工影相~~~希望大家可以分享到小弟這份喜悅吧~~~:)

在此還有一項小插曲~~~原本完全不知道有~~~但和 Wild Chalice 一起購買的小東西~~~Dopant Memory~~~:shy:

這支 Memory 收錄了二十六種 Dopant 名稱和變身聲音~~~還可以和 DX 腰帶一起玩~~~:) 聲音包括有~~~Terror~~Taboo~~Clay Doll~~Smilodon~~Nasca~~Weather~~Magma~~T_Rex~~Money~~Anomalocaris~~Cockroach~~Sweets~~Virus~~Violence~~Arms~~Bird~~Iceage~~Triceratops~~Liar~~Puppeteer~~Invisible~~Nightmare~~Beast~~Yesterday~~Dummy~~Masouerade~~~作為 W 迷我沒有儲 Memory 亦買了它作為紀念~~~:78:

後記: 在此多謝 Some 太~~~因為呢兩件精緻小品係佢送俾我 GE 禮物~~~:love:
:DD:DD:DD估到你唔會比錢喇.......
估到你唔會比錢喇.......
小武 發表於 24-5-2010 12:46 AM
咁你快啲結婚啦~~~:77:
極魂化:$
咁你快啲結婚啦~~~
Somebody_Ex 發表於 24-5-2010 12:50 AM

阿some 嫂好明白"小財唔出,大財唔入"呢個道理~~~:78::78::78:
請問兩個模擬超人有咩分別
Wild Chalice SIC 極魂~~~~暫時來說,無論是外型及上色是眾多 極魂 中的極品。:)
請問兩個模擬超人有咩分別
0din 發表於 24-5-2010 01:19 AM
係呢個帖問呢個問題有啲奇怪~~~:( 兩者外型係一樣~~~只係 Alternative Zero 額頭多咗個V字~~~手臂同大腿多咗條銀色邊~~~:)
Wild Chalice SIC 極魂~~~~暫時來說,無論是外型及上色是眾多 極魂 中的極品。
officeboy3988 發表於 24-5-2010 01:21 AM
極魂化
零光 發表於 24-5-2010 12:51 AM
多謝兩位的支持~~~:)
突然來個變化球也不錯嘛大大~

今次這隻極魂又是很出色的一款, 害我也忍不住立即購入了(=w=.)
雖然不知為何跳過普通紅心不推出, 但這種質素令人更期待劍King form...:shiny:
突然來個變化球也不錯嘛大大~

今次這隻極魂又是很出色的一款, 害我也忍不住立即購入了(=w=.)
雖然不知為 ...
手榴蛋包飯 發表於 24-5-2010 02:07 AM
多謝支持~~~今次係我處男下海~~~:( King Form 未必會買啦~~~:DD
其實同some大一樣不嬲冇儲sic,因為覺得sic生化得太核突,好似古加o個d e起崩牙唔知想點=0=''
但係有d冇咁生化又真係幾正ge...eg faiz,den-o,ryuki...
所以小弟只係買一d自己喜歡ge極魂儲,至今只係得2隻

其中呢隻chalice都係比較似原型,而劍中我最鐘意就係佢...

我琴日終於拎左呢隻極魂,發覺造型一流
唯一令我爆粗ge地方,係把弓好難先放到落隻手度=0=''
anyway,係一隻中上之作

support
極魂必須支持~:78:
相信會系我第二只極魂
其實同some大一樣不嬲冇儲sic,因為覺得sic生化得太核突,好似古加o個d e起崩牙唔知想點=0=''
但係有d冇咁生 ...
KiraYamato0621 發表於 24-5-2010 07:01 AM
我都係麻麻哋鍾意生化咗GE特攝人物~~~:(不過有幾款生化咗都好靚~~~個人喜歡有電腦奇俠~~~閃電超人~~~狂野卡理斯~~~KIVA Emperor Form~~~同埋近期 GE 電王 Wing Form:)如果呢幾款出番極魂我應該都會買~~~:)