Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Rickylego

[活動展覽] 紅色惡魔小隊~!!

紅色惡魔中期報告~MS-17a HGUC化始動!
未有咁快交到件住...不過,交住啲中期報告先啦~

胸部組件比較,上面係Zeongraphy,下面係HGUC MS-14A,外型上,ZG好明顯比較纖瘦,而HGUC比較肥大;結構方面,ZG嘅肩膊關節根本就冇得郁,只可以前後回轉,HGUC肩膊關節則比較靈活,前後橫向活動範圍較大,原本以為只要改少少就可以將ZG個殼放落HGUC度,不過,依家發覺完全唔可行,正打算將HGUC嘅肩膊關節改落去ZG度...不過工程超大~希望可以一邊整一邊影,好似Hobby咁將成個過程紀錄落嚟~

右手係HGUC,左手係ZG,兩隻比較,HGUC明顯「大隻」少少,唔止長咗,亦粗咗,線條方面就ZG比較優勝,但活動關節就肯定HGUC贏哂~
個膊頭裝甲難得出奇地夾,直接放返ZG果兩個落去就可以,慳返唔少工夫同時間~

ZG嘅腰部同股關節,右圖左手邊果件係HGUC嘅股關節,因為ZG線條比較好,比較過之後發現即使更換成HGUC嘅組件,活動範圍亦差唔多,考慮到胸部都要用ZG嘅parts,所以腰部都直接用ZG組件,但股關節就改用HGUC,因為HGUC股關節比較闊,雙腿活動範圍比較大。
另外圖片睇唔到嘅係要將ZG腰部組件前面同側面裝甲位切開,分返開前、側、後嘅裝甲,否則改咗股關節都冇用,會俾「條裙」包住對鄆,一樣唔郁得...

右腳係HGUC,左腳係ZG,HGUC都係長咗啲啲,而且小腿亦比較粗,好在腳掌連接設計兩件產品真係似到不得了,連改都唔駛改,可以直接用返,又慳唔少工夫~

大腿方面,ZG股間關節嘅活動範圍好細,因為佢個接口開得比較近頂端,大動作唔受力,會成隻腳甩出嚟,而HGUC就開得比較深入一啲,所以活動範圍較大,兩件產品嘅大腿尺寸幾乎一樣,但關節設計就完全唔同。

左邊係HGUC,右邊係ZG,面對原裝腳嘅比較,HGUC關節位開得比較大,所以活動範圍都大啲,而且用雙重關節設計,而ZG只有一重關節位。

完成後嘅預想圖,雖然比HGUC原裝還是少了一點,但關節位效果不錯~

腳掌部份,可以直接使用ZG組件,圖左邊嘅關節位係HGUC嘅,設計上非常相似,而且Ball Joint大細啱啱好,直接用落去ZG腳掌度都得,只係,對腳就多咗一重關節,只要連接位夠堅固,相信可以承受成隻MS(HGUC)嘅重量...呵呵呵~

另外打算幫哥邦廸配多個MS-14C砲擊型背包,可以同原本嘅背包互換,當然,又係搵著自己嚟搞之作...因為兩件產品設計完全唔同,要加返個連接位,仲要夠堅固一啲都唔易,因為未開工到果個位,所以仲未有相~有相再post啦~

可憐隻哥邦廸a,依家只係得返個胸像...嗚嗚嗚~希望可以快啲完成見人啦~

如果今次成功~好大機會會砌埋菲利斯隻親衛隊機~睇落真係幾型...哈哈~

睇住咁多先啦~未開工嘅大大好快手啦~
回復 16# siegheil
大大~好波呀~!!!我都想開工,但係。。Exam將至~:unhappy:我部MS-06就你KEEP住先喇:help:
活動日期確定會係12月尾(18,19)舉行:),請各位有玩的大大加油:*,而有興趣玩的宜家都仲可以報名的:77:
:? ????
????
PRIMUS 發表於 5-10-2010 01:59 PM

係唔係有興趣??