Toysdaily 玩具日報

◎● 金色爆炸頭KERORO + 自制地台 ●◎

--------------------------------------------------------------------------

:67: 今次整o既喺呢隻嘢
可能因為喺06年出而且軍曹少返貨 差唔多搵勻全港都搵唔到多一盒做spare件:42:

:36: 之前見過呢盒出過全金電鍍特別版
當時已有意念想將盒普通版噴成金色

--------------------------------------------------------------------------

:! :! 製作過程相唔多
因為今次改用咗一個唔會騷擾到鄰居o既噴油法 就喺每次都走咗返學校噴
搵個露天o既無人地方 舖得好的話secu行過見到都唔會話

有次噴噴吓透明黃無哂油 搵咗幾間模型舖都無 要過海去到灣仔先買到:59:
因為當時天快黑了 於是索性喺間模型舖對面個公園仔噴埋淨噃個幾件件完事...

:67: :67: 對於平日有工返o既人.. 基本上只得星期六日有時間整 要認真完成一件模型 真喺要有無比o既心血同毅力
呢隻嘢就由4月第1個周未.. 整到今朝早先完成

今次都喺無做無逄.. 如果做佢個爆炸頭有咁多凹凹凸凸 真喺唔知點整:38:

用色都喺雙星/郡氏 亮黑→金色油→透明黃
眼睛部分: 亮黑→銀色油

串燒相就只此一張..

個地面平台啲方格.. 喺偷偷地用咗公司用嚟佈置新年o既閃貼紙整o既:handshake:

嘗試製作出舞台o既LED燈閃爍效果:$

其實有唔少時間花咗喺噴呢幾件拳頭上面 幾次都噴得唔好洗完又噴 洗件洗死人:70:
原來真喺正如一位壇友說 金底透明紅的話 透明紅不可厚噴(否則會起李皮) 但上面的光沢油coating就要重手噴 咁就會有滑嘟嘟閃呤呤o既金屬效果
不過最後因為隻透明紅太深色.. 發覺唔喺好襯到件模型主體.. 所以棄用咗呢個配件:42:

2樓上圖:64: :64:

替換手腳:)

替換眼睛:)

因為呢件模型喺送俾人.. 所以搵咗個啱size o既圓筒形食物盒罩住 以免封塵 方便攜帶..

模型主體 + 配件 + 說明書 + 盒&地台

:64: 謝謝觀賞 歡迎指教:64:
見到佢就想食菠羅包....
:66:個罩好頂癮!!

口水帖! 我鍾意! XD
gold color so nice !
stand so nice !
有創意,good :71:
:71::71::71:
有創意
有風格

^.^d