Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] [lego 完全變形] 飛越巔峰 GunBuster 玩評 (多圖) + #33 淺談機械人腿部比例設計

因為大大的創意太好了~~相信花了不少心機~~
cliffordchan107 發表於 15-5-2010 12:33 PM
還好啦,今次嘗試加入多重關節,記得十幾年前我玩lego果時都好似未有T件,到左今時今日又T件又大球狀關節等等等等@@"
樓主勁!:71:
小弟頗喜歡gunbuster這套動畫,但卻沒想到可以自制一隻來玩,非常配服大大的創意:77:
樓主勁!
小弟頗喜歡gunbuster這套動畫,但卻沒想到可以自制一隻來玩,非常配服大大的創意
bananaman 發表於 15-5-2010 01:17 PM
只要有創意同耐性就可以
就算係好簡單係造型、設計,,不斷改良就會越黎越過隱
大大果然快手,而且像真度高,佩色又似,既可合體,又可變形,好嘢!!
春田花花 發表於 14-5-2010 11:20 PM
合體嘛…其實講穿就係搵個位扣埋罷了^^"
:71::71::71:大大的設計"強"、"勁"既可合體,變形,好嘢:77:
大大的設計"強"、"勁"既可合體,變形,好嘢
天元突破 發表於 16-5-2010 12:36 PM

岩岩諗左一d改動,但唔知搞唔搞好…
其中一個係將"前後合體"改為"上下合體"…
:71:十分佩服~~!!!
I tried several times to creat my own lego design ..... and found out that I have no talent at all:26: ,  好佩服樓主嘅功力!
勁呀! :73:
I tried several times to creat my own lego design ..... and found out that I have no talent at all:2 ...
WalkerMachine 發表於 16-5-2010 09:13 PM

唔好咁講,有時有呢d創意都未必係好事,尤其我到依家都仲唔肯去搵工=="""
xd

其實呢隻之前都有好幾隻想砌,而且其實唔難砌,但當度完之後想話去實驗果時又冇左個動力,或發覺有好多地方要再度過,就放棄左…
其實手既長度曾經係一個諗左好耐既問題
以下有兩幅圖,都係halfeye既gunbuster
左圖為改圖,右圖為原品圖

明顯右圖對手長d,雖然多番對上臂,但成個外觀就冇咁好睇
我起初砌果時原本個設計都係有埋上臂既,但就係見到有呢個問題,諗諗下就決定唔用上臂。見下圖

呢張半身圖對手係有埋上臂既,但卻睇唔出對手有過長既外觀問題
所以其實設計呢樣野,未到個成品完成果一刻都唔會知有咩真正既問題

p.s. 合金魂果隻之所以會有下身過細既感覺,手長就係其中一個原因
:71:Good well done
介紹得好好~~~支持~~~:)
lego好玩之處,就係可以讓人有無限的發揮...
勁!
lego好玩之處,就係可以讓人有無限的發揮...
勁!
verywai 發表於 17-5-2010 11:29 AM
其實也不盡然…有d玩具中常見既關節,o係lego中都未有相應既部件可好好咁組合到出黎,所以有時要放棄某d構思,轉用其他技巧的
不過今時今日其實好多野都做到冇錯