Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 關於AA膠加強/加厚關節方法

想問下Iron man 6"個膊頭位如果鬆鬆地既話
我用AA膠可唔可以加強/加厚番呢?
我見個位好難「支」d AA膠落去咁...
可以既, 但最好用傑D既AA膠, 同用牙籤一點一點咁加上去.
那就不是液態嘅AA膠喇.
會唔會溶埋D油又痴埋一舊到時郁都郁唔到??:69:
想問下Iron man 6"個膊頭位如果鬆鬆地既話
我用AA膠可唔可以加強/加厚番呢?
我見個位好難「支」d AA膠落去 ...
凱獸王 發表於 14-5-2010 12:35 AM
冇掂過呢隻野所以唔可以確實講到點搞
但我一向,而且建議既方法就一定係將果個位解左體先,再將"jelly狀a膠"輕輕加上去(用jelly狀果隻就為左唔好好似液體果隻咁周圍漏),等幾秒後,再將佢試合,然後好快拎番開,用途為o係佢乾透之前度番好個厚度,如果唔係乾晒之後先發覺過左火就死得。拎番開之後如果有d突起左就用紙巾或牙簽輕輕整番靚佢,再等佢完全乾透,最後上番個位
但如果係波仔,而另一邊只係齋套落去,冇得拆開既話就要好小心好仔細,除左要預番佢個洞之外仲要預番少少比佢個扣套入去,如果唔係有可能會撐開或撐爆個扣位

p.s. 時間方面既走棧要睇番你用果隻a膠乾既速度
但我一向,而且建議既方法就一定係將果個位解左體先,再將"jelly狀a膠 ...
紫月葵 發表於 14-5-2010 12:11 PM

多謝師兄嘅詳細解釋!! :71: :71:
但我一向,而且建議既方法就一定係將果個位解左體先,再將"jelly狀a膠"輕輕加上去(用jelly狀果隻就為左唔好好似液體果隻咁周圍漏),等幾秒後,再將佢試合,然後好快拎番開,用途為o係佢乾透之前度番好個厚度,如果唔係乾晒之後先發覺過左火就死得。拎番開之後如果有d突起左就用紙巾或牙簽輕輕整番靚佢,再等佢完全乾透,最後上番個位
但如果係波仔,而另一邊只係齋套落去,冇得拆開既話就要好小心好仔細,除左要預番佢個洞之外仲要預番少少比佢個扣套入去,如果唔係有可能會撐開或撐爆個扣位

p.s. 時間方面既走棧要睇番你用果隻a膠乾既速度
紫月葵 發表於 14-5-2010 12:11

唔駛驚, 用400號水磨砂紙, 可以打磨修正的。(一定要確定完全乾透)