Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: ANNO

[分享討論] 上海買玩具的其中一個地點•文廟 (世博遊參考用)

多谢大大分享路数!
居然还有 hk友人介绍 上海 不容易啊!。。。。哈哈

給編輯部把本帖打進這個冷宮板,心情真的很DOWN,
幸好我也不算是太用心寫,要不這次虧大了

上面幾位及來訪的國內朋友,若果敝人有甚麼地方筆誤或不足,歡迎作出指正
Thanks for sharing
給編輯部把這帖打進這個冷宮板,心情真的很DOWN,
幸好我也不算是太用心寫,要不這次虧大了

上面幾位及 ...
ANNO 發表於 11-5-2010 04:57 PM

我非常欣賞你哩一編報導,唔使心情唔靚,TD係好主觀嘅,留唔到喺旺區係家常便飯,已經有唔少大大唔想再浪費時間用心報導又俾人打入冷宮,罷寫了。

文廟 我應該去過,當地人唔會喺百貨店買模型,因為稅後太貴了,文廟 就有水貨賣,仲係最新嘅款tim~
唔知我有無講錯呢!
回復 20# Tasuku
講真句, 肯0係TD登post既有心人已經唔係多, 而且編輯部審核既基準實在太單一,
我地一筆一劃自己寫既有咁既待遇, 反之只要係俾到料既, 成篇轉載都可以登到精華

0係呢度, 真係唔好以為軍銜高=果個人有料, 實則有幾多人靠吹水轉載吹出黎, 大家心照
你真係講得0岩, 佢既咁玩落去, 用心寫既人一定會買少見少
編輯部如果有黎睇既, 真係請希望你地收一下我呢番話

冇錯, 我諗你係去過了, 情況就如同你所講的
百貨公司重稅(一盒3000yen價位既Robot魂可以計到RMB 3xx),
所以0係上海識買玩具既都會黎呢度
而且講貨源絕對係呢度新, 佢地基本上走曬日版水貨
剛從上海回來~
之前看過這帖特意去文廟逛了一遍~
整體感覺還可以~
整條街和acg有關的店有個十數間~
能逛個一段時間
而且交通也滿方便~座地鐵到"老西門"站後步行5-10分鐘就能到~

一些店裹的情況就像樓主所說~
正盜版的東西都是放在一起的~
挑選時要小心一點~

至於價錢嗎...其實和hk差不多~
一些新番的robot魂,轉輪等的...可能比hk更貴....
反而是一些pvc比hk便~
像最近的shining系列....新出的pvc很多時候都上到4xx
但這裡平均只賣under 35x
我問了一下店員~
他們說在上海不論作品受不受歡迎,大都是以日元價格跟你算的~
所以很少出現炒風~但當然一些沒行貨的東西還是會貴....
但figma的黃泉也賣到3xx啦~

最後說到態度嗎~除了一開始外圍幾間外表像賣雜物的店之外~
裹面的幾間都不錯~也滿好客的~
支持一個!唔好太介懷
多謝你的享,我剛去海..