Toysdaily 玩具日報

查看: 7962|回復: 14

[改造交流] 自改可動 DG 剎帝拿

其實DG剎帝拿都出佐好耐...
而家連第2蛋既DG都出埋...

隻野都改好佐一段時間...
只不過係之前考緊AL...
(考AL之前最後一隻搞的東西啦...哈哈哈...)
而家先Post返...

一睇就知左面o個隻係改佐既...
就好似o個排本電擊hobby寫既一樣...
(佢係教人改HG...但係我就張佢個Idea用落隻DG度...都OK!)
張4隻翼更緊密咁貼近機體...
令剎帝拿感覺更有份量!!

可動之後就當場係擺Post啦~
劍係用MG既劍...
當然要CUT短...
不過我唸HG都應該可以的吧...

呢隻係本身既樣..
因為想保留細緻既感覺...
所以一隻係"可動"優先...
另一隻係"造型"優先...

睇返"造型"優先的剎帝拿 ...
細緻既地方成CUT去了...
換成了山口式的關節...
感覺有點奇怪的...(還要是白色...唉...)

但係咁做就4隻翼都可以郁...
擺到唔同既POST...

其實一開始係唸住整佐4隻翼就算數..
但係之後愈整愈High...
肩部,手臂,大脾,膝蓋,腳肘...
最後連尾部既裙甲都加上關節了...

鑽洞篤坐台...
飛行姿勢無問題!!!

裙甲同大脾既關節...
係粉紅色的....!?
感覺好像看到人家的內褲一樣..."= =

直立

雖然係DG...但係低炒上去仍然有...
"好有氣勢啊!!"的感覺...
根本就不像是小形的盒蛋玩具!!

巡航模式...
由於套件所限...
4隻翼無法一同緊貼...
像一個棷棻咁樣包住本體...

所以影則面比較好...

解剖篇...

搞搞吓隻野比我斬開佐26件...
(當時左大脾未改好...
其實應該同右大脾既改裝係一樣先係...)

清楚見到所有加關節既地方啦~
唔滿意就係腳肘...
隻腳擺成飛行Feel既時候...
關節露哂出泥...
(後面既杷會見到..."= =)

最煩係隻腳...
加好多關節...
D裝甲就泥比我鑽到得返個外殼咁滯...
好彩都無爛到...

裙甲既分件,固定也藉得一提...
要用筆刀切...
張入面多餘既膠切走...
以確保有足夠空間插入關節...
最後用鐵線張裙甲固定回本體上...
很煩...不過做好之後覺得好正!!!

成隻野大概就係咁就搞好了!!!

可以見到腳肘的關節露得太過份啦..."= =

多謝!

希望下次可以Post一隻可動既DG獨角獸出泥啦...
重希望佢會出埋剎帝拿既機關炮就好了...
:71::71::71::71::71::71::71:
Add marks for support!  Print all ball joints in metallic black if u have time!  :)
:71:
:46:
!?Douglas.M.Saint又講得啱喎~
等我試試先~
油佐應該會好好多啦~
well done~~
good work :71:
咁多山口式ball joint係邊度有得賣 ?

未免太強人...:71:
不可動->可動...
咁多山口式ball joint係邊度有得賣 ?
Kel_Kel 發表於 7-5-2010 05:18 PM

我都想知...我想用來改sic...
神呀 !! 真係好強 !!:$
我都想知咁多ball joint可以係邊度買

感謝大家既支持!!!
都睇到好多既朋友想知道邊度有咁多既關節可以買到...

其實我改呢隻野D關節係買
再販既山口式Keroro軍曹而特別附送既~

不過大家都唔洗失望~
因為我日前出過去MK既"賊船"...
2樓o個間呀~
有得賣架~

係比錢位既右手面~
o個堆掛牆既野入面有一個位係賣呢d關節位架~

唔同既關節都有...
唔同size的,single joint同double joints既都有~
我見到係$30/5個咁樣一袋賣的...
係平係貴就睇自己苛包有無錢啦...
因為我呢排無錢所以我覺得比例貴啦...=口=...

改獨角獸的行動要押後了.."= =
:71::71: :71::71:
橫掂都切開晒, 唔爭在去買D黑色既關節黎換晒佢啦!