Toysdaily 玩具日報

查看: 19442|回復: 12

[玩具報告] 繼續3.75狂熱! 電影以外的選擇, NEO CLASSIC IRONMAN + TITANIUM MAN

呢排真係3.75狂熱中!
因為電影效應, 好多版友都跌入IM2 既3.75深坑
不過見大家都係買電影版為主
就介紹下比較少有提及既漫畫造型

可能本身都係漫畫支持者, 基本上唔太重覆既漫畫造型都會買
新一WAVE仲出現左自己第二喜愛既NEO CLASSIC 造型同TITANIUM MAN
即入!

NEO CLASSIC 都算係比較舊既設定
大約係ARMOR WARS年代, 詳細可參附圖

不過因為設定上好大隻, 加上比較四平八穩既裝甲造型
本人非常鐘意. 另一個原因係第一代MARVEL VS CAPCOM其實都係用比較接近既設定

所以亦另有情意結分, 當年TOYBIZ果隻都有買
不過果隻比較瘦, 今次個外形就大隻得多

但件玩具本身就好唔得了..頭關節超鬆. 腰又難轉又屈唔到前
自己動手吧..

先改返O岩個BALL JOINT

CUT 腰就清空內側, 改JOINT..都係簡易加工

即刻生猛返晒~

招牌POSE..

附件有REPULSOR 既EFFECT

改完叫做好左D, 不過3.75都不能要求太高..

ADVANCE OF IRONMAN!

當然中間少左好多隻, 不過好似話呢條LINE大賣所以一路出
至少中間果隻MODERN IRONMAN 已經話左會出
長買長有...

之後就係驚喜之極既TITANIUM MAN!

上一集6" 都有出TITANIUM MAN
不過今次係漫畫造型! 仲要跟得好足! 呢下已經好正

新少少既設定

最重要係隻野本身非常之好玩

單以可動性計, 佢差唔多係全系列最好既一隻
加上好有特色既EFFECT件, 絕對係估佢唔到咁正

結果忍唔住係咁打IRONMAN XD

同埋佢比IRONMAN高出一個頭
跟返設定

同Crimson Dynamo比就一樣高

提到Crimson Dynamo, 搞返資料先發覺第一代Crimson Dynamo就係ANTON VANKO
即係電影入面WHIPLASH個老豆....咁唔知以後仲有冇機會起電影度出現Crimson Dynamo?

thx for sharing, great pic & report!:71:
隻TITANIUM MAN我晤係好識佢, 但覺得佢好有綠魔feel, 而且好型添!:p
頭像被屏蔽
:71:great info!
唔怪知佢兩個出現係yahoo bid一日之後就無左啦~原來真係甘正~:$
兩隻都好想入,不過在斗斗城見到都是上色花晒的,自己又唔太想花時間執...等下遲D有無靚仔D先出手.

又好想幾款漫畫版的IRON MAN出6吋.
強而有力的報告! 設定長度剛剛好, 因為wiki的太長了...:(

Titanium Man我也購入了一隻, 很好玩, 不過肩裝甲如果是獨立零件會更好~
眼罩的上色相信是令人卻步的地方...

我都等更呢兩隻.  Toybiz Marvel Legends Showdown都有呢隻 Neo-Classic Armor.

Titanium Man 仲可能會出6".

Marvel VS Capcom 唔係呢款armor, 應該係Modular Armor.
Great info! :71:
頭像被屏蔽
:71:
nice card stand!
nice collection :)

We may also look forward to seeing japanese companies making jap anime version ironman figures in near future too !
TITANIUM MAND QC.....要睇清楚,隻眼有d黃位會歪
Mamamia~~~~ This' good~~~~~~~~~~~~~~ :71: