Toysdaily 玩具日報

[其他] [市民抗議漁人道毀滅貓狗]--大家又點睇呢?

市民抗議漁人道毀滅貓狗
(明報)2010年5月2日 星期日 20:55

多個動物團體約700人下午遊行至長沙灣漁護署    總部,反對人道毀滅無人認領的流浪貓狗的政策。

他們批評漁護署在捕捉流浪動物後4日,若無人認領便把牠們人道毀滅,他們呼籲為流浪貓狗作絕育手術後予以放生。(即時新聞)

以我喺英國讀咗一年Animal Behaviour and Welfare, 當中都有講及人道毀滅.
英國嘅人道毀滅係要隻動物喺無意識嘅情況下進行.
而如果隻動物係冇病冇痛, 有主人, 或係野生非害蟲種類嘅話, 你去打佢, 踢佢, 做出任何不必要嘅傷害, 都已經係有罪.
害蟲種類可以用槍嚟殺佢, 不過要一槍死, 唔可以俾佢意識到. (我完全唔鐘意呢種做法)

從我開始喺RSPCA (即香港嘅SPCA)當義工, 發現佢地好多貓 (我返工果邊係冇狗嘅), 倉鼠, 白鼬甚至寵物鴨, 寵物雞都可以喺個re-homing center度逗留幾個月等待其它人領養. 冇人領養果啲都可以喺度長住, 有啲甚至喺個center度老死. 就算係被領養, 但係隻小動物唔習慣新屋企嘅話都可以返嚟等其它人領養.

咁點解香港唔可以學下人地咁呢?
我知香港地方, 財政有限, 但係4日會唔會真係太小呢?

大家又點睇?
頭像被屏蔽
市民抗議漁人道毀滅貓狗
(明報)2010年5月2日 星期日 20:55

多個動物團體約700人下午遊行至長沙灣漁護署 ...
heinting 發表於 3-5-2010 05:56 AM

據我有限度知識所見,漁護署同SPCA係各有各捉架.
據我有限度知識所見,漁護署同SPCA係各有各捉架.
Toro 發表於 3/5/2010 11:54 AM

原來係咁~

唔通漁護署真係一啲愛心都冇?:no:
1: 錢既問題
無錢起上黎, 即啪都做得出.  

2: 選票問題.
大多數選民唔CARE哩樣嘢, 所以無議員會 ...
bad-aries 發表於 3/5/2010 11:23 AM

選票問題-我真係冇諗過哩樣野添:(
殺佢地根本係不人道,冠以人道二字,只為修辭。
原來係咁~

唔通漁護署真係一啲愛心都冇?
heinting 發表於 3-5-2010 05:36 PM

只可以說
漁護署是有限度地愛護動物,但主要都係照顧人類社會利益為本
而SPCA就係由愛動物的人成立,他們的定位,動物和人類是公平的
其實個人覺得,香港的保護被遺棄動物會,做得比SPCA更加有人情味.
頭像被屏蔽
人道的意思是毀滅牠的方式, 不是對待牠的方式.
bad-aries 發表於 4-5-2010 11:52 AM

不是不知,只是覺得可笑
頭像被屏蔽