Toysdaily 玩具日報

查看: 3598|回復: 13

[玩具攝影] Teddy,開始倒數!仲有5個月就有S.I.C.新電玩la!

玩物分享不斷更新----http://hk.myblog.yahoo.com/mai_yiu/
詳細版可以到小弟個blog度睇!

又忙完一輪,終於抽到時間出post,今次輪到S.H.Figuarts ge新電王出場!話說呢隻新電王入左都有大半年時間,果陣時ge價錢已經好唔理智,之不過一拎上手又真係覺得佢值咁ge價。加上近日有消息話9月出新電S.I.C.搞到我鬼咁興奮,今日拿拿聲走去訂,好彩趕得切,轉個頭個fd就話冇得訂,嘩,S.I.C. d野真係越黎越恐怖,前後唔夠兩日就截訂,犀利!為左慶祝9月終於有得玩新電S.I.C.,宜家就搵隻shf新電黎賀一賀佢先!

新電王係良太郎果孫仔幸太郎同姨媽精Teddy所變成,自從劇場版出場後就一直人氣高企,雖然角色發揮唔多,但外型設計就真係一絕,有型程度爆燈,加上性格設定為年少氣盛ge串小子,真係非常之吸引 ge rider!
呢隻新電王亦都不負眾望,好成功地將rider角色轉移到玩具產品之上,可以話係Shf數一數二高質素的rider玩具。無論係心口複雜ge電車軌設計,定係大size複眼造型,抑或腰帶細緻度都處理得非常之好,配合高可動靈活關節同極高質素的上色功夫,新電王絕對係同系列極品中ge極品!

無論正面背面,應有ge details位都做到95% ge程度,付出左限定ge價錢,除左買到心愛ge角色之外,玩具本身ge質素亦都好令人滿意!全身比例準確,冇乜要挑剔ge地方。全身大部份的珍珠配色非常搶眼,配上金線條,又華麗又特別!
串pose之一,叉腰!幸太郎出場時係威係勢,叉腰歪頭的招牌pose令人印象極之深刻。到左玩具化時,呢個極為人性化ge動作只能勉強做到,一黎雙手叉腰唔夠自然,再加上雙腳翹腳也未能100%做到。所以,做到以上動作小弟都已經心足了!

心口的火車軌亦都好細緻,可以畫得出的都已出現了,更加細微ge部份就留俾高手們自行改造了!腰帶亦都係應有盡有了,小弟要求不高,清晰比例好就okay啦,更莫講話個四個小button的上色,真係bouns黎架啦!
極大size複眼,比起一貫shfge複眼技術更加優勝,非常通透之餘,反射程度亦令複眼實物有更出色的表現!面相同上色都冇大問題,後腦的上色也絕不馬虎!
任扭唔嬲,不過貴價品點都會扭得小心一d,腰旁的小武器略歉過大,有少許阻礙活動範圍。同裝著的是一樣的吧!
比例好,動作自然可以做得靚,加埋shf一貫高水準ge可動性,屈膝飛踢耍太極都絕對難唔到佢!唯一偷懶在係手指上色,冇記錯應該是金色的吧?
歪頭幸太郎,小弟第一眼見到他已非常鐘意,不可一世黎打救爺爺,但係多數都唔係咁夠打(汗)。背部有配件供呈現劇中掛teddy刀的裝備。
Teddy大刀係小弟極鐘意ge電王系什至Rider系的武器之一,比電王那五種小武器要好千倍,比kiva魔皇的劍好萬倍!掛左背後的方式亦很武士feel!好正!
雙手活動範圍極大,可以做出雙手握劍且能夠傾向一方的活動性,又再輕易做出新電的招牌攻擊pose了!Teddy!開始倒數!
雙腿的關節採用了二段模式,可輕易就屈膝飛腿前衝!腳板的關節亦都非常實用,加強了貼地性!Teddy刀有teddy的臉孔,搞笑有餘,一路打一路傾也不錯。
持劍的手首也沒有太大太鬆的問題,夠用就是了!Teddy的刀鋒咁厚,斬到人嗎?還是扑傻就算了。

玩物分享不斷更新----http://hk.myblog.yahoo.com/mai_yiu/
詳細版可以到小弟個blog度睇!
:71:Support!  Good photos.
正野~:71:
我都訂左9月果隻new電王:52:
不過shf依隻我就無緣了:56:
唔錯既report :)

呢隻我都放棄了, 唯有將希望轉投去S.I.C 啦, 雖然好玩極有限
thx for sharing, Great pic & report! 激讚!:71:
SHF都上左天,SIC大家都唔敢怠慢訂左先算:(
正相正物:71::71::71:
By the way, how come there's no Teddy in SHF or SIC series....
甘早倒數?!haha~~~~
呢隻係咪皆旺出品?
頑X 5月3日再開訂........
我仲未訂....:cool:
F-14,insomniac,roystoy,山吹老師
多謝欣賞!
其他朋友:
未訂快訂,訂左等玩,正!:71:
其他朋友:
未訂快訂,訂左等玩,正!
mai003 發表於 24-4-2010 11:36 PM

頑X :SIC限定 新電王 因反應超出預期 及 本店規模實在太少 , 暫時不會再受訂 , 不好意思 P.S. 訂貨前請三思 , 本店沒曾標明訂價一定是最抵 , 本店標榜的是訂貨後不加價及一定給貨到各顧客手上 , 謝謝

暫時無地方有了:cool:
:71: