Toysdaily 玩具日報

查看: 14494|回復: 20

[改造交流] 冰家嘗試~上古魔神傳:第壹彈~上古龍神丸~

從今以後,在下的*自家改*系列將更名為*冰家嘗試*,以後名為*冰家嘗試*就是在下的改造玩物post,敬請留意。

龍神丸是魔神英雄傳中的主角機,在第3部TV作『超魔神英雄傳』中表明,原來不止是主角飛雲,其實每當創界山出現危機時,每次拯救創界山的救世主,坐駕魔神都會是龍神丸。

所以世世代代,都有不同年代的救世主及龍神丸出現。『超魔神英雄傳』中就出現了上世代的創界山救世主;炎部渡及上世代的龍神丸。

今次的嘗試,就是想嘗試製作古時代的龍神丸。

↑為了想有古代感,除了電鍍部份,都用了較沈的顏色上色~

↑龍神丸的駕駛員,創界山的救世主:飛雲~

↑跟ROBOT魂的龍神丸比較~

↑加入了『龍翼』,背後還有紅披風~

↑黃色的登龍劍~

↑龍神丸:飛雲~係機會啦~
飛雲:絕招~~登龍劍~~

↑頭冠及肩膀是真正的電鍍件~

↑電鍍件其實是來自,『超魔神英雄傳』的小模型~

多謝觀賞,以後還會有其他魔神的『上古』版本跟各位見面,下次見啦~拜拜~~
感覺上有啲似聖戰士呢...

隻腳短返小小重好d........換埋高達腳板最好,,,,,,,樓主應該用聖戰士隻腳整既
我估一定係用聖戰士的模型黎整出黎的....不過個人意見...個頭好大....樓主加油,,,,下次又比好野我地睇
我鍾意件披風
有冇上古龍神丸原設計圖參考?
:71:
請問樓主龍翼取材自什麼?

聖戰士i嘅身体,手脚。個頭 同勃頭有d似新星龙神号,同星龙号嘅混合体。。
比例有d 怪, 有兩個選擇:
1) 換個細d 既頭, 保持原有身驅,

2) 換左短少既手腳, 似番原來風味.

不過都係一個好既開始, Keep going :71:
個頭同個身既比例好似有D怪....
不過整體都幾有型....
樓主應該用聖戰士昆霸做主體既....
因為我都有一隻!!!
炎部渡  有冇圖?

另外  唔同年代既龍神丸?  係咪都係同一部呢?
好多謝各位的讚賞及意見^_^
頭是直接用『超魔神英雄傳』的小模型~
身是用聖戰士的登霸再作少許修改~
原先想用扭蛋那比較小的頭,但在考慮過後,用了比較大的頭,讓『上古』看上去像是小孩子的體型。
因為魔神一般都是3~5頭身的體型,所以想『上古』的體型也要特別一點。
我鍾意件披風
有冇上古龍神丸原設計圖參考?
八口八口 發表於 18-4-2010 08:30 PM

其實在下沒有跟足古代龍神丸的圖來改,只是自創一個古代造型出來。
但有參考過最初龍神丸:『真龍神丸』的設定圖,但沒用上~見下圖~~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x