Toysdaily 玩具日報

查看: 19414|回復: 31

[玩具報告] MG 新安洲 Titanium Finish,初版 Unicorn

新安洲 90分,今年最愛穩佔一位;獨角獸嘛..........

MG模型其實冇乜好講,不過呢兩隻傢伙極得我歡心,就先來點背景吧。

新安洲在故事中是要團結自護餘黨的偶像機,以MS來說,極盡誇張豪華之能事;在現實世界,是動漫迷自京寶梵後,闊別二十年的自護系新作。新安洲外型就似一隻結合了雄鷹特徵、修身了的沙煞比。當然,他那仿德軍/舊自護軍官服飾浮雕,更非常耀眼。

另一邊廂,我們的新高達主角獨角獸運用全腦波傳導框體(唔好問我係咩o黎),設定是新安洲的姊妹機,擺明了把 Nu Gundam/沙煞比翻了個版。在現今一眾「乜高達物高達」的人海中,是能少有地配以「RX-0」尊稱的傢伙,可見官方對他的期望。外型嘛,就似平成拉打中的古迦,獨角獸下定「承先啟後」的雄心,要經典又要創新,討好又具話題性。
就寫到這裡好了,高達系列資料向來又長又多,大家有興趣的話自己睇電擊。

睇邊期?信我,未來一年期期都會講。

看吧,看吧,兩隻 MG 一次過,新安洲與獨角獸!!!

我這隻新安洲是Titanium Finish版,色澤靚得沒話說.....其實如果你無視水口,自己勉強也可以噴,後記再述。又,玩特別色版大家無非都是想素組唔駛煩,最介意的當然是水口,我們稍後也一起看看。

MG版新安洲真係有型到暈,本來機設已經好靚,加上現今MG水平,就咁企o係度,已經唔會輸俾我屋企任何一套合金。

大家對新安洲機身浮雕都又愛又恨。要砌MG新安洲,一定要面對這些浮雕。模型是附有金面貼紙、水貼兩種貼紙給玩迷選擇。老老實實,那種「金貼紙」我就一定唔用,因為要將佢黐好我就覺得仲難過用筆油。水貼嘛,隻色硬係差 D..............我最後選擇自己用筆油。先用噴罐把部件噴消光黑,然後逐件油,油錯了,用 Gundam marker 補補。油呀油的,比想像中易,原來還很好玩。不過我唔多識搞 D金色,硬係唔夠金~~~

水口方面,由於膠件本來底色已是深紅色,加上MG的分件法,水口大都不算礙眼。數致命處有兩個,一個是獨角頭部,另一個是上手臂。
手臂都算喇,你明知隻角個水口位咁經典,點解出T F,你唔諗下送多一隻新角呢?
我因為懶,所有水口都未經處理,大家睇下自己接唔接受到喇。

和電鍍沙煞比相比,Titanium Finish新安洲色澤更漂亮呢~~~

看Unicorn。這陣子為考慮那套 GFFMC#1006 獨角獸我掙扎了好久。看品質是不錯的,但太貴了。惟有找隻陳年 MG來止咳。

這隻初版 MG Unicorn 是當年我「一出即入、即入即砌」的作品,是我人生第二隻MG模型。砌得差(也是我不敢把這篇登在模型版的原因),而模型本身又不能算沒缺點(變型煩、件易鬆、關節範圍細)。令我極掙扎買合金版~~~~~~~~

舊物粗玩,水貼都浮起了~~~~論外型,獨角獸會輸俾新安洲,不過武器方面,獨角獸就較為豐富。尤其鐳射槍,好細緻好靚。

和Nu 合照..........Nu Gundam幾時肯出Ver 2.0啊?!!!!!

特地自家裡的玩具盒山腳把獨角獸找出來,自然想要他和新安洲開開波,想拍些打鬥。不過模型始終不如合金、更不能和山口比邊玩邊甩甩離離的,好難拍,加上.....

又有不速之客..............

還給我企定定拍照?
勃勃,你同我死開!!!!!!!

後記:

原本買隻 Titanium Finish回來,是打算奉旨素組,玩過痛快。不過開盒後,還是覺得要好好把浮雕製作,完成,又抵唔住頸,乖乖的把骨架打磨上色。當砌外殼時,倒真的又爽又興奮。然後是刮貼地獄.......

所謂 Titanium Finish 不同於電鍍,其實是在膠件上一氣焗噴了一層漆油。既然是噴漆,大家大可以自己噴---------懶人把模型買回來,在剪件製作前把紅色件一氣噴上銀色,待乾透,再噴上透明紅便是。

我這隻?三日工程,合共玩了十小時左右。

值!

補充一句,新安洲實物色澤比相片更靚!

某天和玩具網友晚飯閒聊,
閒談間,除了我之外,那四人中倒有三個已買了新安洲,
不過只有一個完成.....

你買新安洲了嗎,開工吧,
放太耐,模型會哭的~~~~~~~~~~

very nice!
push :71:
勃勃  几好听喔
放太耐,模型會哭的~~~~~~~~~~说得好知心!
是動漫迷自京寶梵後,闊別二十年的自護系新作
Garycharm 發表於 13-4-2010 01:04 PM

你當0083果D機死架....
整得好靚
Thanks

我也以近5算買入,check件時已覺得隻電鍍色非唔錯:71:

回樓上,我覺得0083只有AGX-04 Gerbera Tetra比較好
回復 4# fourson

我睇電擊講o家o乍,
可能佢o地當「自護之殘光」係「你已經係一個死人」啦...........
thx for sharing!
:71:..我都買左佢...
樓主個post令我好想完成左佢...
我始終接受唔到佢d水口
回復  fourson

我睇電擊講o家o乍,
可能佢o地當「自護之殘光」係「你已經係一個死人」啦...........
Garycharm 發表於 13-4-2010 01:34 PM

重有08小隊既Gouf B3 同佢:

頭像被屏蔽
:71::71::71:多謝分享
放太耐,模型會哭的 :$
放太耐,模型會哭的
dragonman 發表於 13-4-2010 02:58 PM

係放太耐, 會提唔起勁搞的