Toysdaily 玩具日報

查看: 3601|回復: 17

[分享討論] 點解仲要出CD???

個個都係Download,就算正版都可以比錢DL,又無人會揸住部discman出街,買隻碟番去又係拉番落部手機度,大部份HiFi都已有usb port,到底每年仲用咁多膠黎做CD係為咩?????
收藏用
情況就好似Game差唔多...

好多Game其實可以D/L...但典解仲要一隻隻碟咁出?...

另外... 某程度... CD的還原力及失真率依然比壓縮了的MP3/ACC之類強... 尤其對那些聽力特別好的影音發燒友來說...

再還有... 很多音響生產廠還有很多CD機未賣出...

再還有...  實際來說... 有隻實物碟點都好虛疑的D/L好... 尤其是當某些曲很冷門或者很舊網上再沒有得D/L的時候... 又或者當D/L了的檔案損壞時可能又要付錢再下載...

不過... 一隻港產的所謂偶像派的大堆頭贈品CD... 裡頭可能連半首可以聽得落的歌也沒有... 此時就支持免費下載了... 無謂浪費地球資源嘛...

呵呵呵...

小櫻上
Because CD can be used for backup purpose, unless DVD ram and Blu-ray RAM down to $0.5 per disc, then CD will be history.
頭像被屏蔽
MP3始終係壓縮左, 音質差d
MP3 和 CD 根本上是兩回事,MP3 用隨身聽 headphone 聽下還可以,如果在家仲用 Hi-Fi 喇叭聽,可以說是不堪入耳,D 聲"乾"到人心都煩,暫時無可能取代 CD 的。

音質我相信係有方法解決,完全下載一集有CD質素既音樂FILE,而家都做到
都係睇返你個file壓左幾多je

我覺得問題係存在已久的銷售鏈,咁多廠商,批發,零售,
甚至做唱片artwork既美術,做cd盒既廠,印cd cover既廠....原來都有好多人靠製作/售賣唱片維生,
或者你會覺得呢D中間人抽油水,令你聽音樂既成本增加
但大家都係搵飯食,好難要求一夜之間,取消晒所有唱片,人人上網下載
點都係要慢慢取代.

呢個情況同GAME一樣,如果人人都DL,零售只係賣主機,
game價就畀遊戲廠賺晒,咁D GAME SHOP就全都倒閉了
所以,明明係好Work既方式,都唔可以一下子完全改變
我都同意呢個唔係技術既問題,係一班既得利益者唔會比個巿場咁易轉。

少少題外話:其實我一向都唔明娛樂圈d明星點解值咁多錢;我相信你出份白領人工,呢個世界依然大把人肯做呢行。我真係冇咩供養過呢班人。
香港合法的DL渠道一直都未攪好.
最少相當多人用的iTunes就跟沒有本地名星的歌可以DL了.
同日本比真是差得遠.
MP3 和 CD 根本上是兩回事,MP3 用隨身聽 headphone 聽下還可以,如果在家仲用 Hi-Fi 喇叭聽,可以說是不堪 ...
hk小文 發表於 13-4-2010 09:31 PM

x2...
認同...
MP3 音質冇得同CD比....(二者相差太遠):67:
還用,總覺得放 CD 入 hi-fi 的這個"儀式",會使人更尊重音樂。
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
MP3 和 CD 根本上是兩回事,MP3 用隨身聽 headphone 聽下還可以,如果在家仲用 Hi-Fi 喇叭聽,可以說是不堪 ...
hk小文 發表於 13-4-2010 09:31 PM

咁請教LP與CD音質上如何比較?
多多指教~...
:handshake: