Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: x2toys

[個人收藏] MG VS FIX 獨角獸

頭像被屏蔽
Good job! :71:
:shiny:
Thanks!
頭像被屏蔽
完美比例?
cant agree more
小腿比大腿長,腳比身長
as10111230 發表於 7-4-2010 01:42 PM

“完美比例”系指對比其他版本獨角獸而言`
不過大大講既“小腿比大腿長”,呢個問題我林早已經系日系機器人既傳統,自細接觸日系機器人造型既我黎講,會覺得“小腿比大腿長”先系機器人美型既表現。
而“腳比身長”,就可以延伸更廣範圍,連人形都系以“腳比身長”為美型標準之壹。
不過話有講翻轉頭~美唔美系見仁見智~獨角獸可以風靡壹時,系米屬於美型,我林市場已經早有定論~我地再討論呢個意義不大~
“完美比例”系指對比其他版本獨角獸而言`
不過大大講既“小腿比大腿長”,呢個問題我林早已經系日系 ...
x2toys 發表於 7-4-2010 05:37 PM

我覺得就係錯誤既傳統
呢種比例永遠都只係齋企,做一d腿部動作就fail
頭像被屏蔽
傳統永遠無錯,因為多人認同先有機會成為傳統。
潮流要逆轉除非有個公認形態比宜家更好,先有機會代替傳統。
而且呢個比例點會只系齋企呢?歷來甘多超可動玩具都系呢個比例,壹樣型仔到無朋友~關鍵睇關節點設計姐~

先多謝大大分享。

我只得MG,呢隻都考慮緊,
但真係太貴,加上小弟開始收緊自己買玩具預算。
呢隻會隨緣。

好羨慕樓主!

樓上大家講到獨角獸比例,
其實我都想講隻獨角獸腳真係太長,
尤其爆甲後,小腿過長之餘,腳踝關節成為變形機關,
腳掌就似成為小腿一部份,令小腿更長,好難擺pose。

純個人意見,我知樓主未必同意,
不過樓主得閒可以影多幾張靚相,
擺多幾個好pose,
毒下我o地!
twins :30:
多謝大大作這樣的對比, 可惜無爆甲比.....:42:
始終都係唔鐘意額頭有撻黑色野,尤其是unicorn mode
:71:nice report
回復 1# x2toys

still thinking whether get the GFFMC version or not...
    one detailed report, thanks big big!