Toysdaily 玩具日報

查看: 16156|回復: 16

[詢問] [求助] 去除玩具上O既膠水(?)漬

之前買左隻JETFIRE, 點知背脊原來有"達"漬:56:... 好似係膠水...
之前想影相上O黎請教, 不過部傻瓜機太頹:80:... O甘ARM 借到人地部單反終於可以求救 :help:
請問各位師兄, 點樣整甩佢又唔HURT 到表面同D 油? 我試個用水同酒精都"卒" 唔甩... :no:

圖較大, SORRY :64:

仲有D 大D O既圖:

感激不盡:sad:
幫你推下 ~~~
如果係膠水既話﹐情況同你上左透明油一樣。。我怕用D勁野去膠水﹐會去埋D油。。。
可能只有repaint
零件是成形色, 磨掉污漬說不定行得通, 但如果是溶解塑膠接合的膠水...放棄吧.
感謝各大俠回覆 :64:

果D 有D 似係"力架" O甘... 唔似侵蝕左D 膠... 佢個位好彩唔係係D油上面... 我諗只要唔會溶膠O既小心D都OK O既...
各位師兄平時用乜洗油或者"力架"?
感謝各大俠回覆

果D 有D 似係"力架" O甘... 唔似侵蝕左D 膠... 佢個位好彩唔係係D油上面... 我諗只 ...
riisdi 發表於 7-4-2010 08:07 PM

洗油我用普通開油水咋
回復 6# riisdi

試試用清洗上色工具的天拿水吧, 那可是能把盛載著它的玻璃瓶蓋的漆油也給溶掉的好東西.
回復  riisdi

試試用清洗上色工具的天拿水吧, 那可是能把盛載著它的玻璃瓶蓋的漆油也給溶掉的好東西.
手榴蛋包飯 發表於 8-4-2010 10:44 AM

天拿水本身腐蝕力太強只適合洗工具,天拿水會溶膠!!!!
建議樓主試下用白電油滴落布抺
如不能我寧願有得佢唔好強行抺
用火機白電油試下啦!賣水電鋪頭有售,大約20、30蚊一支!
白電油揮發性強,冇洗油水咁刺激,唔會損害膠表面!但係又能起出油份,同時免除爆膠既機會!
我既經驗話我聽, 你個case 其實唔整好過整, 如果你paint 過就好,

你張相都放得比較大, 證明個印唔係好大, 算啦, 你越整越死, 你睇睇下就慣, 平常心去玩.......

否則..................:53::70::50:
如果係原件色,用Mr Hobby thinner都安全
唔好用Tamiya X20,太多溶膠
貼紙膠漬我用Mr Hobby thinner抹
如果係溶膠cement,只有用刀批再磨
多謝各位師兄!!! :) 小弟本身無油開模型, 所以對呢D野真係一D都唔識~ 感激各位幫忙~~ :64:

等我買D "白電油" 試下先啦~ 如果再唔得試下 "Mr Hobby thinner"... 再唔得可能真係要平常心:31:

事關JETFIRE 我鍾意飛機MODE 多D... 有"達" 野O甘明顯係度真係灰左:oh:

白痴一問, 有師兄話火機果D係白電油? O甘我整爆個火機用入面果D 得唔得? :?
回復 14# EMS

可以一TRY WOR :58: