Toysdaily 玩具日報

查看: 17595|回復: 20

[玩具攝影] SHF: 十字架超人 Ixa

原本無諗住買呢隻, 但係見個個評語咁高, 又訂左RISING IXA, 最後都係帶左返屋企, 決定了收SHF KIVA 系列. (變色KIVA 除外)

隻野D配件都幾齊, 係無SAFE MODE 時無FUESTLE o個個架. 不過多配件係應該既, 隻野定價咁貴

D手型都做得幾好, 用黎排好多POSE都岩. 串串地既又得, 型又OK. Fuestles 6條都完全上岩色, 相比DCD 條腰帶個幾粒野無上色, 呢方面做得幾好.

隻野QC我覺得問題多多, 首先胸甲個標記唔係好正中

因為博頭甲既關係, 手部可動認真嘛嘛, 因為博頭甲既關係, 手部可動認真嘛嘛. 因為玩個時成日都跌左落黎

手肘好動最多90度左右

PAT PAT 有舊野頂住, 好似舊HT D素體咁, 攪到對腳唔可以向後. D藍邊上色好多都好似出界咁, 做得唔係太好. 以SHF黎講, 有D失望.

博頭套甲都幾花下, 隻野起嘛有三隻唔同既白色. D油又上得勁厚, 好似唔落底油, 手油一野過用白色上落深色模型膠, 個感覺好油. 對腳D白色甲如過好似KABUTO 系列咁分件做會好D

條頸又無端端少左個關節, 不過把劍同支槍做得好DETAIL, 好靚就真.

初回STAND 我就無咩所為. 不過就抽到唔太收歡迎既 "我聽唔到你UP咩, 講大聲D啦唔該!"

個人比較喜歡SAVE MODE, 可能係用者既關係吧, 86 既角色真係吸引好多. 但係SAVE MODE 如過跟返劇情就無咩武器可用就真. 有些變身動作都做唔到, 呢隻SHF 既可動真係唔合格.

音也比 IXA 玩到出噴晒煙, 要抖抖. 條去2008年等Burst Mode 出場吧!

因為對手既形狀既關係, 呢隻既手碗可動好差

隻金色好靚, 唔似得金仔同某D KUUGA 咁, 好泥色. 今次對眼好鬼清透, W 又係咁. 希望係因為B記技術好左, 唔係一次半次. 打後既都係咁靚就好喇.

自大名護比打低了, 哈哈 哈哈

呢隻野咁多人讚口不絕, 但係我覺得QC好差. 分分鍾係我咁多隻SHF 最不滿既一隻. 希望RISING 上色做得好D唔該!

blog 內又更多報告同相, 不過係英文既. 唔睇文睇下相都得o架
http://insomniactoys.wordpress.com/
俺看不到图
滲了線真是一流! :71:
俺看不到图
小恩 發表於 6-4-2010 00:13

我全部都睇到喎, 所以唔知咩事喇.

滲了線真是一流!
fktuen 發表於 6-4-2010 00:17

我只是用GUNDAM MARKER 畫, 但係以後都唔敢啦! 唔知佢隻膠咩事. 頭兩日都OK, 但係再過多幾日D線就開始有少少化...... :no:
啲相影得好好~~~多謝分享~~~IXA 好少人會有咁多批評~~~但我覺得仍算係一隻上作~~~:)
woo~~好正,,,等sic 54中.....未儲開shf line~~~~~~
:71:thx for sharing, great report & nic pic!
小弟都係較鍾意safe mode, 可惜小弟還未入手....:31:
回復 7# roystoy

唔洗怕, 7月再版, 唔洗硬食貴價野 :)

我到時可能都會入多隻, 一隻有畫線, 一隻無
:71::71:
:71:
rising 見啲官圖都好危...實物qc 唔好太大寄望比較好 :o
rising 見啲官圖都好危...實物qc 唔好太大寄望比較好
八口八口 發表於 6-4-2010 18:37

得, 我唔會 :o

5月限定中反以更期待 Skull, 應該會同W幾襯! (無視加速超人)
support
support
himhimhim74 發表於 6/4/2010 09:11 PM

supportX2