Toysdaily 玩具日報

[劇場創作] 聖鬥士外傳第三話 進攻!!

回復 25# laiken

希望啦~  常理阿穆係冇可能會贏唔到~  念動力+水晶牆+星光滅絕係冇可能打唔過最大警界~  [[阿穆後援會正式起動]]~~:34:
回復 26# x-maniacs

:64:
可在特效和分鏡多下點功夫。
可加返D風位加強動感。
參考坤兄的聖鬥士劇場。
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-122499-1-1.html
繼續努力!
:71:support
回復 34# Hikari

多謝指點!!:64: 坤兄的劇場非常利害!!同小弟既下三流作品冇得比呢......  風位方面我之前的lego故事中都有用, 因為lego公仔做唔到好多動作, 所以果時我經常用風位, 神話因為可動高, 所以我冇加上去, (p.s. 可能忘記左吧....:30:)  另外請大大指點下分鏡係咩?? 因為我技術麻麻地, 我只係會作故事.....:31:
回復 35# Borbor

多謝支持!!!:77:
支持:71:
回復  Hikari

多謝指點!! 坤兄的劇場非常利害!!同小弟既下三流作品冇得比呢......  風位方面 ...
tommypaly 發表於 6-4-2010 09:21 PM

分鏡簡單來說即是作者用何種方法去表現事物。
就你作品而言,如你想表達角色的力量,可集中拍攝角色的拳,
如想表達角色的內心,就拍攝角色的頭部,甚至眼睛,
那就能清楚表達到你想講的意思。
以下是wiki上對分鏡的解釋,請參考。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%88%86%E9%8F%A1
回復 38# waialan

多謝支持!!!:77:
回復 39# Hikari

多謝大大既意見!!:64:
希望第5話會有進一步改進啦!!:54:
(p.s. 因為第4話已經拍攝完成.......:31:)
生日快樂!
回復 42# mushroom

多謝mushroom大大~:43:  
係呢度你係第一個同我講生日快樂!!:79:
想開心死我咩~~:35:
發覺大大的打斗場面大多數只能看見一個人。:58:如果能拍些遠距離的打斗效果會更好﹗:71:
不過已經很精彩了﹗:71::71:
回復 44# DEVIL_BOY

我都想影遠身~:35:
不過會有好多野穿崩........:31:
頭像被屏蔽