Toysdaily 玩具日報

查看: 18960|回復: 30

[玩具報告] 鐵之紋章 鐵巨神 ~ 滿足度100% (多圖)

如TD server太慢load唔到圖,請到以下連結觀看:
Part 1: http://hk.myblog.yahoo.com/starypanda-toys/article?mid=376&prev=380&next=279
Part 2: http://hk.myblog.yahoo.com/starypanda-toys/article?mid=380&prev=382&next=376
Part 3: http://hk.myblog.yahoo.com/starypanda-toys/article?mid=382&prev=-1&next=380

本品曾榮獲為2009年度玩具豬肉獎的"影都唔見大獎"得主,點知緣份話來就來,今年俾我遇到,把握機會買咗佢,於是可以同大家分享吓!

盒size唔會過大,太過佔空間。

封面

封底

開盒正面∼主體藏於發寶膠

背面∼配件

所有parts一覽,除主體外,包括一劍,一盾,三對手掌

正面

背面

各部寫真

關節編

頭部為二段式ball joint

裙甲沒有阻礙雙腿的活動能力

手臂可伸展的雙關節

雙肩可向前,方便作出雙手拿劍的動作

腰水平作有限度活動

可向左右兩側

也可向前向後

腳掌接地性良好

股關節左右幅度非常大

膝部亦是雙關節,可屈膝多於90度

型仔pose

雙手拿劍好有型

我斬!

準備突擊!

還有大盾一個

劍可收藏於盾內

拔刀術

優點
1. 可動高,尤其是雙手
2. QC良好

缺點
1. 定價高 - 23500yen
2. 扭動時手臂易被紅色的肩甲弄花

總括:
玩起上來有些似GFFMC,因似高完成度模型,且有咁上下件頭,但可玩性高。雖然只有小腿係合金製,但並不輕身,都幾墜手!可謂有買貴冇買錯,滿足度100%
樓主可否PM小弟哪裡入手同幾多條魚呀?
wiswis 發表於 25-3-2010 09:16 PM

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-124076-1-1.html
This is my best buy in the year 2009!  Congratulation! :77:

And I remember that I got it at 1.5k around.  :)
我已經好耐未試過唔捨得玩件玩具 :(

呢隻拎上手真係唔同級數...  

P.S.  我都係日本訂過黎...  街只見過一次,第二次去已經冇左
:71::71::71:
呢隻好正~~~:71:
我二月果時都係日本見到只係17xxxxyen, 好彩呢隻冇得分体, 如果唔係我都入左手:54:
頭像被屏蔽
聽講而家哩隻貴過2K喎.
頭像被屏蔽
聽講而家哩隻貴過2K喎.
This one is definitely a "God Item"   :71:  ... According to recent gossip, Wave may plan to re-issue this Galient.

And unlike the other W.H.A.M. products, this one is really solidly built (info from Hathaway bigbig).
This one is really great.

I am not as lucky as you.
I bought this in Japan but my first box has got a fixed defective right hip.
I have to get a refund and bought it in another shop. ( already last one in Yodabashi)
我已經好耐未試過唔捨得玩件玩具

呢隻拎上手真係唔同級數...  

P.S.  我都係日本訂過黎...  街只見 ...
呂品器 發表於 26-3-2010 09:42 AM

You bought this Galient as well?? :77:  Why don't you share pics with us :66:
太貴啦....
太貴啦....
嘉美尤 發表於 26-3-2010 03:22 PM

Trust me!  It is worth!  :71:
This is my best buy in the year 2009!  Congratulation!

And I remember that I got it at 1.5k  ...
Douglas.M.Saint 發表於 26-3-2010 08:17 AM

1.5k!!!! :@ the price increased so much!!!
this is really good! if it sells at 1.5k again, I will buy also :DD