Toysdaily 玩具日報

查看: 11542|回復: 6

[分享討論] 農曆年日本之旅day 8-境港市(鬼太郎市)

位於鳥取縣的境港市因鬼太郎的作者水木茂先生的出身的地方, 而且由火車站到鬼太郎記念館約1000m的路兩旁都放置左以銅造的日本妖怪像, 以及兩旁的商舖大多是賣與鬼太郎有關的商品或有鬼太郎的裝飾, 所以又叫鬼太郎市o

回復 1# bbf1125
對香港人嚟講,哩一站係好冷門嘅選擇,好奇一問,唔知大大係咪專登去ga呢?

多謝你嘅介紹,大開眼界~

個鬼太郎版小便小僧,真係好底死~:73:
回復  bbf1125
對香港人嚟講,哩一站係好冷門嘅選擇,好奇一問,唔知大大係咪專登去ga呢?
...
Tasuku 發表於 10-3-2010 19:13

係呀! 我係住岡山, 專程用一日時間去, 因車程真係好長, 由岡山去米子都要2個幾鐘, 由米子去境港市要近1個鐘, 我諗好多人都唔會特登用咁多時間去一個地方o

p.s. 其實我之前plan 呢段行程係 大阪->神戶->倉吉->鳥取->米子(境港)->岡山, 但唔想拖住件大行李去三德山及想去姬路城一行, 所以最後便將個行程改為 大阪->倉吉->鳥取->姬路->大阪->神戶->岡山->米子o
多謝分享...
Thanks for sharing... i don't even know there's such a place~!:71::71:
多謝分享...
咁多鬼太郎野~~~正喎 :shiny: 不過夜晚會唔會......:69: