Toysdaily 玩具日報

查看: 19397|回復: 15

[個人收藏] 舊物分享——五星戰隊大連王

這是眾多戰隊中最鐘意的一個!

五星戰隊 ダイレンジャー(Dairanger)《五星戰隊》是日本的第17套「戰隊」特輯片,香港於1994年開始播放,是首次以中國功夫為主題,戰隊組織由幾千年前大送流傳到後代,目的是打倒企圖支配世界的魔族,主要成員有天火星 亮(龍的代表�紅戰士)、天幻星 大五(獅子的代表�綠戰士)、天重星 將兒(天馬的代表�藍戰士)、天時星 知(麒麟的代表�黃戰士)和天風星 玲(鳳凰的代表�粉紅戰士),另外還有一位年紀最小的吼新星 剛(白虎的代表�白戰士)。
五位主要成員都擁有自己的氣傳獸,其中只有龍星王可以變形成為人形,五台氣傳獸合體就成為主角機「大連王」。

龍星王(龍形態)

*附送迷你人形公仔可以放在每台氣傳獸內

龍星王(人形態)

手部的關節出色,手指可動

星獅子

星天馬

星麒麟

星鳳凰

天空氣殿
通常在合體前或趕往某處時就會見到這個現象——天空氣殿!

五星合體——大連王
面對巨型怪物時五台氣傳獸就會合體成大連王,整個造型跟日本武士一樣,正!

*我最鐘意就是這兒,可以把五個迷你人形放在胸口,仲可以清楚見到人型。

最後為大家送上「五星戰隊」的OP和ED

:64:
謝謝欣賞
以前d戰隊真係好過宜家個d好多倍...設計幾有特色
哇 真係好正~~~~~~
呢隻最正!!
係我最like既戰隊~
呢隻最正!!
係我最like既戰隊~
五星入面只白虎,機械人同白戰士嘅設計,我都覺得非常一流。

當年尼套戰隊強調中國色彩,所以大連王造型設定係用中國將軍做藍本,而龍星王係用西遊記孫悟空做藍本,而果個天空氣殿=‘巾斗雲’

五星合體——大連王
RE 面對巨型怪物時五台氣傳獸就會合體成大連王,整個造型跟日本武士一樣,正!
:71:
我最愛既戰隊...:35:
樓主,有冇埋白虎同龜:61:
呢隻而家已經貴到…

記得以前全套都有買,就係冇買到隻龍星王,最後只可同白虎玩合體
仲有隻龜龜都好中意
我都有,齊三個但美日mix
美版大連王,日版白獅 龜
但大合體呃鬼,獅子放入龜身,五隻野放龜上面:59:
五星戰隊.. the first 戰隊 I watched :43:
really good :71:

I think it's also the first time having a little kid as a super sentai's serect weapon: white ranger too! The talking tiger saber was cute :DD
But what I remember the most was how well built, how muscular the red ranger actor is :D:) I think it's the only super sentai show that had the captain fighting shirtlessly too :shy:
http://www.youtube.com/watch?v=5AldPusCU-I&feature=related
:die:細個阿媽唔俾買,大個出來做野買不起~真系好鬼中意大連王
帥喔..我也在收戰隊的說XD