Toysdaily 玩具日報

查看: 3351|回復: 16

[分享討論] 贊唔贊成1300蚊上網津貼?

我知呢個比較爭議性,
事先申報利益,
我做緊野, 每年交緊少少稅,
對中小學生上網需要的重要性一無所知,
所以想聽多d各方意見,
希望各位大大平心討論, 謝謝~~
上網都有津貼...:67:
咁上網緊要d,定食飯緊要d
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
政府真係成日攪埋D白痴野
遲下佢地又會出黎話都唔津貼買電腦要上網費來做乜
:cool:家用上網費都唔駛千幾蚊啦, 俾左佢走去申請埋now寬頻睇英超呀...???
其實做功課係咪一定要用到上網?
課程可否避免?
其實做功課係咪一定要用到上網?
課程可否避免?
cliffordchan107 發表於 25-2-2010 02:23 PM
要避實得, 但唔可能, 因為係連帶關係, 政府攪教育方針, 出現好多副作用, 又英中/中中, 再伸延左教師評核試, 攪到天花龍鳳, 合格左鬆口氣, 之後就"好流行"上網搵資料做功課...
不過呢個唔係重點, 基本上係時代大方向...重點係, 津貼條例一旦開始, 實會被濫用...........
上網津貼... 1300是一年份... 要綜援戶或合資格資助的學生才能申請...

而且計劃並非幫襯商業ISP... 話會由非牟利機構提供...

如其俾津貼... 不如提供免費ISP仲好?...

現在做功課... 要靠Internet是大趨勢... 個人不反對... 反正財政預算案出甚麼點子都關不到小櫻事...

呵呵呵...

小櫻上
上網津貼... 1300是一年份... 要綜援戶或合資格資助的學生才能申請...

而且計劃並非幫襯商業ISP... 話會 ...
小櫻 發表於 25-2-2010 02:46 PM
:shy: 原來係一年費用嗎...???
:cool: 若要攞綜緩, 咁俾一百幾十上網津貼都ok, 不過佢地是否個個家中都有電腦...???可能提供電腦仲實際...
要避實得, 但唔可能, 因為係連帶關係, 政府攪教育方針, 出現好多副作用, 又英中/中中, 再伸延左教師評核試, ...
香港人 發表於 25-2-2010 02:34 PM

其實所有有著數的野, 如果基制唔好, 就一係會有人濫用, 綜援就係咁~~
唯有權衡利害~~

而且計劃並非幫襯商業ISP... 話會 ...
小櫻 發表於 25-2-2010 02:46 PM

"而且計劃並非幫襯商業ISP... 話會由非牟利機構提供..."
即係唔係幫趁D街邊乜鬼寬頻?
收發電郵...網上預約服務及查詢...網上購物及繳費.....上網做功課練習搵資料....基本已經係生活既一部份..... .....活在現今世界無電腦好唔方便....無互聯網更加唔方便......莫非每事親身去處理成本會省會平宜?.....時間...交通費及社會資源相對付出更大.... ......政府今次係資助低收入人仕  話明係資助而連最基本既電腦都唔願意付出就唔好上網啦.....個別困難人仕最好就搵慈善機構.....唔係政府資助佢地做咩?....至於今次重點係要如何厘定幫助有需要人仕及定立條件細則免被濫用....

昨日取的「摘要」寫道:

在2010學年,向領取綜援或合資格領取學生資助的中小學生的家庭,提供1,300元全額或650元半額上網津貼。

籌備透過一間非牟利機構提供配套服務。

=====

小櫻估是找個非牟利機構... 租用ISP寬頻... 再將此寬頻IP提供給此計劃的學生...

這個有個好處... 就是某程度可以阻止該批學生使用資助寬頻服務瀏覽一些「真正的不良網頁」... 至於是否會被「河蟹」... 就不知了...

小櫻上