Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: autopix

[個人收藏] 黑透mg排隊買

透明甲D水口點處理?
bad-aries 發表於 23-2-2010 04:03 PM

用模型刀批或者磨
一定冇電鍍咁顯眼先
頭像被屏蔽
回復 18# bad-aries

我用刀尖批既,
至於磨我唸用銼會好d,
或者睇下呢度其他高人指點下啦
點解你會有資格話樓主係唔係"抄家" 喇??
fungtpp 發表於 22-2-2010 08:35 PM

口臭??

那...我打了問號"??"呀. 這是一個問題,不是指責.
回復  影武者

我認為除了古董模型外,買了不組合它太可惜了

所以我會切的,但要排隊。。。^3^(很多 ...
autopix 發表於 23-2-2010 12:24

支持...完成後同大家分享下啦...
頭像被屏蔽
:77::77:back to normal la ,
every td sharing what they buy ,
what they like ,
as a good friend share with U ,
I love this td !!:71::71:
need to know , outside fry or not ,
we can choose not to buy ,
not to make more people add it to fry toys
support buy toys at normal price
not buy fry price toys !!:71:
回覆 bad-aries, 阿洛 及 fourson 兄,

我的模型技術太差只會用噴鑵上色,但為了可以日後方便把玩,
我想這隻只會用高達色筆上一些內骨位細部

想起來有趣,令我挑起再玩模型的惡根也是因為一盒MG透明版(紅渣1.0)

ps.

有關水口問題有些高手會剪件餘2﹣3mm再用刀CUT,
但我刀法差怕CUT傷手

所以會分兩次剪件再試用REAL TOUCH  color

我之前試過用高達電鍍筆執色令切口不太明顯,應該可以用
高達REAL TOUCH COLOR 的黑色筆  像這樣處理黑透明件切口
我想今次會試下這方法
砌明本身手手都唔太鐘意
重要係舊高達 :(
恭喜大大入手啦咁 :oh:
頭像被屏蔽
GUNDAM REAL TOUCH COLOR 係似科學毛筆的高達專用色筆,主要用係補色同素組舊化郡氐出品
頭像被屏蔽