Toysdaily 玩具日報

查看: 16944|回復: 27

[玩具報告] 白之獸~ROBOT魂 UNICORN GUNDAM~

宇宙又回到UC的紀元...

看來要搵錢都係離唔開UC的紀元...

我對於UNICORN GUNDAM的DESTROY MODE是沒有什麼好感,未變之前的純白獨角還有點特色,變身之後......長腿高腰,白裡透紅咁,真係...

又始終叫GUNDAM未至於討厭就是.之前的咁多款都未能叫我入手,又唔想花心機砌,又唔想花太多錢在佢身上.最後目標定在這不太貴又不用砌而且武器尚算齊全的傢伙身上.

玩具可動性不錯,來個跪低,風雷電姿勢也不是問題.膝關節可以拉出,之後範圍有100度左右.腰關節前後可動,留意是在盒中時看來腰很短,開盒之拉出一點好看得來可動範圍也大一點.

這一款另一吸引的地方是武器多,有埋機關炮不用另買.機關炮可以裝在盾上或拆成兩支,不過需要換件的.

盾可以轉換兩種形態而且不需換件.

鐳射槍旁邊的把手可摺合.我做了一點小改動,本身配件中有兩個後備彈匣的,但不可以裝在槍上的,而槍上的是短彈匣,所以我將其中一個彈匣黐了在槍上.

大炮也是旁邊的把手可摺合,但不可以伸縮.

身上完全沒有用上透明件是有點可惜的,還好上色算是不錯沒什麼大問題.頭上的V角有硬膠及PVC兩款.

性價比...我就覺得踏入2010年之後的玩具變得很貴,基本上入手的玩具都覺得好貴...只會說這一款200元左右的售價比之REVOLTECH算是可以接受的水平吧.

吸引∼∼∼∼

在於齊武器∼
回復 2# mr.elljay
朋友,我估這傢伙可能唔係你杯茶...
我喜歡UC差不多所有機設.......除了Destroy Mode >_<;
之前Seed, 00 都避過了,今年小弟的金錢又會再獻給高達~ ! 砌&#21655;HG Destroy Mode,今日入埋 GFF Rezel,其他的HG模型亦在考慮之列。(聽聞今日出了HG Otto)
不過Robot魂我會避得就避,事關我整個Gundam display都係1/144,唔想破例 XD
今日都有見到呢隻Robot魂,感覺是太細了,有點面目模糊,而且也不便宜呢!
卜靚相+高達:71:
出&#21655;啦?
武器好齊 :handshake:
但個身唔係透明件似乎畀HG 比下去咁...
感覺HG比這隻好.detail又多
:handshake:ROBOT魂出得唔錯, (個人)認為有HCM PRO果隻便可以SKIP.
頭像被屏蔽
:71:
I have gave it up after seeing the face of this Unicorn................... :(

Anyway, thx this great report! :)
ROBOT魂唔係唔好,可惜無HG咁齊款
最想要o既NZ-666 KSHATRIYA完全無消息會出...
就算出,最怕係已限定版方式咁出
見過實物。如果紅色用鮮d應該會仲吸引........
我喜歡UC差不多所有機設.......除了Destroy Mode >_
WalkerMachine 發表於 20-2-2010 02:48 AM

同您差不多~~~我會入GFFMC隻獨角~~~:)
大只上所有UC 都喜歡、但近年來的高達開始走火入魔、同以往作品好大出入

可能市場需求、太空戰士般的大劍、光之翼、手掌發激光、等都出現在高達片中、

令我原全唔想再睇下去、今次UNICORN GUNDAM 機體都係唔得....、

以往S-Gundam, Gundam MKIII,IV, V 哩D MSV 好似無機會再見,,

[quote]我一喜歡UC差不多所有機設.......除了Destroy Mode >_1
慢慢會齊款、NZ-666 多數魂店限定..

ROBOT魂唔係唔好,可惜無HG咁
最想要o既NZ-666 KSHATRIYA完全無消息會出...
就算出,最怕係已限定版方式 ...
netvigator 發表於 20-2-2010 09:22 AM