Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: side3net

[其他] 過年回顧--10隻最影響你打機人生既遊戲....

d回文好正呀,好多自己有玩過既遊戲片段都返哂黎:$
格鬥專家!!!!!
你睇佢LIST有一半都係格鬥系架.!
仲要係香港冠軍同八強.!
勁!
你生錯左係香港, 係日本可 ...
side3net 發表於 18-2-2010 12:57 PM

但係佢依家仲多錢過打機.........

等我惡搞下.....我的十大係.....

超任龍珠RPG.....唔好問點解,總之玩到最後變超西,好感動

紅白Rambo....雙打好開心

PC-Engine四人賽車,四打好開心

熱血運動會,四打好開心

街霸一,對打好開心

Top gear 對打好開心

超任Mario Kart  ,無得用doctor玩好唔開心

vertual cop  打邊度中邊度好開心

Sega Rally 好開心

Mario 第一or二次在別人家打機好開心

泡泡龍,烏蠅機、sonson,成龍,雙截龍,阿哥帶我入機舖,玩過聽到音樂都開心
3國志
開始長時間打機生涯的電腦GAME,由1玩到9,相當戰略的遊戲,用得好可以以一敵百,在5代之前都常用火計燒人

MH系列
MHP2,MHP2G,MH3,總計用了3000小時以上時間,,也是因為MH我買左2部PSP,1部WII,由一隻菜鳥練到可以獨力完成所有任務,多彩的狩獵生活,同M記的吹水日子也是MH魅力所在

G-GEN
因為係高達迷喜歡儲機,每一集都要圖鑑100%

魔界戰記
劇情好,系統好,數值超跨張,由十幾點血升到上千萬血,一招幾傯攻擊力,也是我第一隻GAME可以玩成千小時

FINAL FASTANY TACTICS
到目前為止我認為係戰略GAME中戰鬥系統做得最好的GAME,故事令人深刻難忘,主角由最初熱衷立功的軍人,後來基於良心救助公主,發現教會陰謀,阻止國家內戰,在家人,朋友和公義中決擇,最後為守護世界寂寂無名地失蹤

Rockman X
由電腦的1代玩到8

BIO HAZARD1~4(5無玩)
唔知點解一見到隻喪屍開餐我又想開餐~~

無雙
在公司走去樓下清潔房同人劈劈劈劈劈~(D高層唔會去也唔會知~~)

仙劍奇俠傳

拳皇94~98
E隻GAME令我開始走入機鋪,開始"投資"技術,一個月用上成舊打機,而且還是小學生......
Konami:
1. 惡魔城 <-難度高, 音樂正! 又因為月下我買左PS! (月下為經典中既經典!)
2. 月風魔傳 <-2D action+ 3D迷宮! 但無爆機好遺憾
3. 魂斗羅(細個同同學日日去租機打!)
4. 沙羅曼蛇(同上, 經典中既組典! 音樂超好聽!)
5. 一個好似indiana jones既遊戲(磁碟機來的)
6. 綠色兵團
7. 兵蜂
8. Konami 世界
9. 大盜五右衛門
10. Metal Gear (點少得佢呀!)

其他:
1. 怒 (第一個買回家既紅白機遊戲卡帶)
2. 雙截龍 (同朋友仔一定要玩既!)
3. ROCKMAN (1代難到爆! 都係睇同學仔爆機咋!)
4. 飛龍之拳(算係早期既格鬥遊戲)
5. 熱血高校(算是雙截龍的分支, TECHNOS JAPAN少數好玩既遊戲之一)

仲有好多好多, 一時想不起來...
你地唔講都唔記得有咁多正GAME!!!
3國志
開始長時間打機生涯的電腦GAME,由1玩到9,相當戰略的遊戲,用得好可以以一敵百,在5代之前都常用火計燒 ...
K動戰士渣古 發表於 26-3-2010 09:09 AM

我以為你會講
"school day"同"夜棟" tim
我以為你會講
"school day"同"夜棟" tim
CIIA 發表於 1-4-2010 08:56 AM

夜勤無玩過...太變態了~
SCHOOL DAY只係話題性.....無D咩特別好玩和印象,我又唔係巴士~
先講講我係六十後 (六十尾)... 講到人生咁嚴重, 真係要好好諗下再寫:

1. 太空侵略者 (永遠經典, 亦冇必要多作介紹)
2. Casio 數字打怪獸機 (同 Game & Watch 一樣係手提機始祖及經典)
3. Game & Watch 高空擲物及過橋抽板
4. Konami 街機經典沙羅曼蛇
5. Capcom 街機經典 1943
6. GameBoy version Super Mario World (就算係黑白畫面都令人玩到眉飛色舞&#22021;遊戲)
7. 超級機械人大戰系列 (一隻將我由非機迷變成機迷&#22021;遊戲)
8. SD Gundam G Generation (喜歡機戰冇理由唔喜歡呢隻遊戲)
9. Biohazard 系列 (成為經典十幾年&#22021;解迷動作射擊遊戲)
10. 鬼武者系列 (故事、人設、美術、遊戲性及爽快感方面都係動作遊戲中&#22021;頂級之作)
對我打機人生有影響O既有以下幾隻....

1. Final Fantasy V - 可以話我生平第二隻RPG, 不過玩過佢之後就開始走RPG 之路...
2. Super Mario Bros. - 第一隻接觸O既任天堂O既GAME...
3. 夢工場 - 我擁有任天堂磁碟機第一隻GAME...
4. FC 龍珠Z 2 兒時沈迷的GAME.
5. Super Mario Bros. 3 - 一個字... Classic!!!
6. Raidan (街機) - 十歲時少數能接觸到O既街機...
7. SFC 機戰3 - 讓我認識好多自己未見過O既機械人...
8. 熱血行進曲 - 同表弟百玩不厭O既GAME
9. Rainbow 6 Raven Shields - 上班兄弟開LAN PARTY O既GAME... 亦開始接觸同GAME 有關O既 NETWORK SETTING
10. Mario Kart DS - 令我買DS O既GAME...