Toysdaily 玩具日報

[新聞] 研究發現植物人可透過腦波溝通

頭像被屏蔽
其實一早知有腦電波活動啦

就算唔係人,花都可以用電波掃瞄睇心情
如果有音樂D花會有特殊電波反應,花都會開靚D

美國都晨早有研究,英國e+先研究都無咩可以叫突破性研究了~
不過唔係全部都work...:67:
不過唔係全部都work...
hehemimi 發表於 5-2-2010 11:11 PM
{:3_127:}您試過??
其實一早知有腦電波活動啦

就算唔係人,花都可以用電波掃瞄睇心情
如果有音樂D花會有特殊電波反應,花都會 ...
K動戰士渣古 發表於 5-2-2010 09:30 AM

以家唔係話發現腦電波 wor.  好人好姐更係有腦電波la.

而以家係話發現可以植物人透過腦波溝通.  植物人一直本身以為溝通唔到, 但用fMRI 有可能同病人溝通到, 咁都唔叫突破性?
以家唔係話發現腦電波 wor.  好人好姐更係有腦電波la.

而以家係話發現可以植物人透過腦波溝通.  植物人 ...
Duraxyll 發表於 6-2-2010 11:11 AM

以前一早知植物人對某d事物有反應,好似係親人的說話,音樂
也一早知道只要係生物(任何生物~沒有腦部的植物也可)
對某d反應會釋出電波

而也一早有研究,植物人大部分腦部功能良好而且連貫
例如聽到自己的名會有腦電波反應,所以d醫生會同病人家屬得閑多d同植物人講野~

佢個研究只係:醫生俾反應d病人,病人俾返d反應,ed研究一早就有

如果佢解讀到病人講d咩,就真係突破性研究
可惜係e+e個研究只係睇病人有無反應,根本唔知病人表達d咩~
以前一早知植物人對某d事物有反應,好似係親人的說話,音樂
也一早知道只要係生物(任何生物~沒有腦部的植 ...
K動戰士渣古 發表於 5-2-2010 10:41 PM

佢個研究只係:醫生俾反應d病人,病人俾返d反應,ed研究一早就有

如果佢解讀到病人講d咩,就真係突破性研究
可惜係e+e個研究只係睇病人有無反應,根本唔知病人表達d咩~
K動戰士渣古 發表於 5-2-2010 10:41 PM

http://timesofindia.indiatimes.c ... cleshow/5536567.cms
After detecting signs of awareness, the doctors scanned the man’s brain while he was asked to say “yes” or “no” to questions such as “is your father’s name Thomas?” The results showed that by changing his brain activity, the man communicated his answer. “We were astonished when we saw the results of the scan and that he was able to correctly answer the questions that were asked by simply changing his thoughts,” said Adrian Owen, co-author of the study from the Medical Research Council.

以家唔只反應咁簡單, 個研究者問病人問題, fMRI 可以display 腦部功能, 知道病人表達d 咩.

eg: 當你叫病人想像更玩網球, fMRI display的腦部運動 和正常人無異.
http://medgadget.com/archives/2006/09/a_coma_tennis.html

其實呢個研究原來個研究咗好幾年, 唔係以家先研究.  係以家有比較具體化info 先外間公佈.

回復 4# cartoon
新聞報導已有講非所有植物人都可用此方法....:67:卡兄
不過發現始終令人鼓舞...