Toysdaily 玩具日報

查看: 10892|回復: 10

[玩具報告] 戰機比人更吸引~TF 戴治~

意外地入手了這傢伙,原因當然是被其AV-8鷂式攻擊機的外型吸引了.(又應該唔會認錯機型咁瘀吧…)

AV-8鷂式攻擊機少有的可以垂直升降的噴射戰鬥機,70年代開始服役至今,活躍於全球大小戰役.支援能力不受機場限制於是得到海軍及陸軍的歡迎.原設計出於英國,亦曾是英海軍的標準艦載機,之後80年代罕有地被美軍引入,改良型為AV-8B.

玩具是屬於TF MOVIE的一個叫N.E.S.T的支線系列,時間應該是電影一集同二集中間,善良的博派聯同無辜的地球人開始對抗邪惡的狂派,於是組織了名為N.E.S.T的部隊云云如果有動畫版我想應該都有吸引力的,只是怎樣描寫善良的博派去追殺邪惡的狂派到是一個有趣的問題.

說回玩具好了,戰機的外形頗為討好,改成了X形的尾翼多了一點未來的感覺.透明機倉蓋,可收納的機轆,TF來說是相當好的一款戰機了.(想到日本某大廠的新出品,超過7YEN但卻連機轆也欠奉…)

變形方式是比較少見的,兩邊吸氣位及機翼變成雙腳,機頭及機尾成了雙手,只是出來的效果就……基本上我接受,只是機頭變成的右手總覺有點怪怪的,還好可以將飛彈裝回手上那就更順眼了.

胸口跟手臂有連動機關,但效果不明顯.可動性本身沒什麼期待的,但變型之後比預期的好一點,特別是雙腳的接地性更是出奇的理想!!

可能除了戰機型態之外沒什麼期望,機械人形態反而叫我覺得意外的有趣.

看來N.E.S.T.這系列還有很多軍備出現,我的變型軍隊應該可以補充一下軍力了吧.

我都係因為佢個人樣唔太得就唔買....BRAWN正好多
型仔喎!人身飛機尾!成隻鐵羅剎咁呀!:71:
Very 型!
頭像被屏蔽
幾正,不過都係唔入,留錢過年,毒我唔到的。
頭像被屏蔽
幾正,不過都係唔入,留錢過年,毒我唔到的。
聶風 發表於 2-2-2010 08:20 PM

哈哈!! :34:
TF始終係一個低玩既系列。
起碼d膠都無咁易爛啦。
你越入越多係正常既~
如果色再好d就好了
而家太玩具feel:58:
睇"連環圖", 反而幾鍾意個變形設計.
你有無執過色啊?如果無的話,實物D色都幾靚卟。
不過可惜佢一對手的方向,如果唔系呢個問題我都入咗了。
有無試下在人型時分開頭頂的飛機頭,你會發覺.....戴治會變咗另一個人...........
.......................
...............
.........
旋風
wilson917:
BRAWN我都想買呀,不過未見有...

常威:
咁,我覺得鐵羅剎型仔D!

Coffeefee:
THANK YOU!

聶風,春田花花:
係,我都要留D錢封利是.

罪兄:
TF一直都是我的主力戰線,始終由價錢至可玩性都是上上之選.

Dick.Po:
呢隻藍都可以啦,TF D膠就算NAVY GRAY都是膠都不堪.