Toysdaily 玩具日報

查看: 28962|回復: 15

[改造交流] 令人又愛又恨的群雄動系列 (超獸機神,宇宙戰士巴爾迪歐斯,戰國魔神,銀河旋風)

令人又愛又恨的群雄動系列
近日有逛玩具鋪的網友都會發現呢個系列插水插到飛起,令到原本冇諗過買嘅我都唔覺意買咗幾隻返屋企。講真,上色基本上隻隻都得。選角,老餅的我全中。骨架,可動性高;但加外甲後,@#$$%#*&^%…(呢個應該係插水主因)。佩件,小得可憐(呢個應該係另一個原因)。所以小弟都要同佢哋加工一下
遂隻嚟第一隻:超獸機神Dancougar

之前已經用山口官網download隻紙翼做紙樣用膠片整隻膠翼比佢
今次主要修改腰股位。咁做可以令雙腿分得更開(如圖)
斷空炮攞翻之前做比山口式個支就得。
Next!
第二隻:宇宙戰士巴爾迪歐斯 baldios
被評為最高質素的一隻群雄動,本身冇乜需要改造的地方。

只係覺得佢面相有d呆。
所以只係將佢天線位向下移落小小壓住隻眼,成個醒目哂!
一般姿勢都難佢唔到。
OK!
第三隻:戰國魔神Goshogun
呢隻開始改得比較多野
由於雙腳設計關系(受小腿管住),所以貼地性奇差。隨咗將腳掌向下拉低1mm之外,重要用下圖方法增加腳活動範圍。咁分腿後‘咬地’就會好好多。
另外雙手前後活動範圍受內骨架同胸甲限制(大部份羣雄動機械人都有呢個問題)。於是將灰色balljoint 位向外伸展多1mm。仲有將白色腰甲上下邊邊部份磨簿。令胸部向前後擺動加強。

整完而家就可以做到呢類姿勢!

Go!
最後一隻:銀河旋風
每次比較實物同盒面,都發現比'也媽拖' '昆' 咗:點解隻野個面相咁善良架?結果大修。

將成塊面抽出嚟,將背後上半塊面磨簿令成塊面雙眼位置凹入下巴凸出。成個'狠樣'出咗嚟喇。咁好睇得多。
胸部腰部用翻
戰國魔神方式去修改就可以。小腿內用膠板頂高2mm(大部份羣雄動機械人都可以用呢個方法去改善接地問題)。

整好之後完全另一個世界。咁多隻小弟最滿意就係佢。
雖然我係都係喜歡山口轉輪嘅機械人多d,但好希望做到拋磚引肉嘅效果!

大家多d討論同交流改造心得喇。
你有無入劍龍?哩個系列差唔多完左咁....可惜
好嘢!:71:
回復 5# taken
劍龍我冇入,因為我覺得山口式比較適合佢,或者遲d改隻嚟襯下我隻高迪安 (不過有排都未到佢)。
個人覺得呢個系列冇咗都幾可惜!但冇計!
有心機o既改造, 多謝!
改造得好好!
:71::71:
哩個系列主要出d 70-80's 年代的機械人、係吸引到我買原因。

仲諗住有光速電神、或其他old school 野....無望了
改得好~~~:71:
:71:
真係好野!:71:

回復 10# taken
光速電神我覺得速水版造型比較好,照群雄風格的話會好方!我反而望佢係山口轉輪條Line過!
Good 改!