Toysdaily 玩具日報

查看: 4453|回復: 25

[新聞] 紅 磡 5 層 高 舊 樓 突 然 全 幢 倒 塌   相 信 有 人 被 困

http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 00129_55_644038.htm

紅磡5層高舊樓突然全幢倒塌(任順熙攝)

紅 磡 馬 頭 圍 道 45 號 一 座 約 5 層 高 的 舊 樓 , 下 午 一 時 半 左 右 突 然 全 幢 倒 塌 , 大 量 瓦 礫 覆 蓋 行 人 路 , 大 批 消 防 到 場 搜 救 , 又 出 動 挖 泥 機 , 初 步 相 信 , 有 人 被 困 。
:o.......bd岩岩先傾得掂驗樓個plan.........而家先黎單咁既野
希望冇人有事啦...god bless:o
.......bd岩岩先傾得掂驗樓個plan.........而家先黎單咁既野
希望冇人有事啦...god bless
elvischoi 發表於 29-1-2010 03:40 PM

已經死左一個……
痴線﹐晨早返到公司就見到單o甘既野
已經死左一個……
gundamrx782 發表於 29-1-2010 03:44 PM

以前d咸水樓而家先出事而家不幸中之大幸:o....政府呢下真係大檸樂
:(
已經死左一個……
gundamrx782 發表於 29-1-2010 03:44 PM

單野 01:30pm 發生 wo ... 如何晨早呢 ?
單野 01:30pm 發生 wo ... 如何晨早呢 ?
transfarmer 發表於 29-1-2010 04:31 PM

BTOTHER 佢應該唔係身處香港:(
D台灣友Send MSN話林樓時, 我都嚇親. :69:
睇到係紅磡o個頭先放心小小, 雖然一聽到有人死就連o個D放心都無晒. :44:
:42:
我以前住紅磡, 好多時都會經果頭,
果度D舊樓特別多, 有唔少D外牆真係舊到...
依家仲攪到死人添, 唉...

同埋塌果座樓隔離果幾座都可能有危險, 希望果度D救援人員小心D, 唔排除有骨牌效應...

Anyway, R.I.P.
Update---似乎又揾到多一個......
最新消息 -- 2 死 4 失蹤...
我仲經常經過~
好慘:61:

無了生命...無了家人...無了一個家
政府會乘勢推出強制驗樓同重建舊樓區計劃:(