Toysdaily 玩具日報

查看: 15014|回復: 23

[詢問] Macro鏡用家問題?已經買了nikon 60mm. thx大家

Nikon 60mm.----- Nikon 105VR.----TAMRON AF90mm
本人一直用開17-55mm影玩具.想買支Macro鏡玩.想請問下大大們那一支macro鏡比較SHARP低用,Macro鏡是否1:1比較好?
.ps(主力影玩具.間中影人.同花蟲)看了很多網.各有不同各議見.
謝謝!

手拿影都幾sharp......nice

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

我係用Sony機

平靚正就龍仔,   花花 & 蟲蟲(靜態)影出來很Shape

如果想企近D對焦,就60mm Marco (大約7-8寸距離),影玩具可能o岩D

其餘龍仔 & 105 macro對焦 (大約12-13寸) 影花蟲o岩晒,因為企遠D,影響到蟲蟲機會細左

另外用Macro鏡影人要小心,有時太利D,皮膚毛孔有甚麼問題現晒型

影花花同蟲蟲我會喜歡焦距長一點的基本都100mm左右.
至於玩具就60好用一點,因為都會擺得近身d方便換姿勢.但又一般影玩具只求開心的,我覺得macro可以不用入手,因為定焦靈活性較細,當然如果只是想影幾張好靚的大相咁當然定焦鏡絕對有其價值.
我用開sigma 17-70.
基本上零距離都對焦到, 變焦又實用.
我用開sigma 17-70.
基本上零距離都對焦到, 變焦又實用.
alanfantasy 發表於 28-1-2010 05:50 PM

大大你支sigma是有macro嗎.......
我用緊Nikon 舊嗰支60mm F2.8 Marco,但係影玩具都係利過頭!
大大你支sigma是有macro嗎.......
聖鬥士星矢 發表於 29-1-2010 04:27 AM

咁樣算唔算有macro:45:
買 105VR 無錯。花展前買定,否則等花展後買支二手試。
毒o下你先。

本帖子中包含更多資源

x
上下盤大大.105影有無d玩具相毒下我.thx
用最近買o既吸血鬼 Pullip 影番幅,105mm f10 1秒曝光~

本帖子中包含更多資源

x
105VR 真係GOOD~!!
我都係用佢來影玩具~真係一流~!
不過大大你睇下你除左影玩具仲會影D乜野LA~~影花花草草呢支野都好得GA~

我又出下相毒下仔先~呵~
回復 10# 上下盤
題外話,呢隻女鬼我差D反轉油尖旺先搵到一隻比老婆大人...肯定是今年最難忘玩具之一.
回復 12# warxv

大大你每次買o既都是最好(款)的玩具,所以難揾一 d 都吾出奇。
真係恩愛.............大大們
AF 60 cheap and good