Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] My little Popy collection

睇完第40頁,做番記錄(一向記憶力差)。
感覺V兄好似魯迅1912-1936年寫的日記一樣,主要將每日所買的書,把書名和書價記下來。只不過V兄所記的是玩具。有趣的是兩者剛好相差100年{:3_137:}
新冠疫情嚴重唔敢出街,一口氣睇20頁(now p.60),希望好戲在後頭。
up to p.70 today。開始有d相睇到,不過好多公仔都唔識,只識巨靈神同光速電神。
up to p.80。唔mark一定搵唔番,如大海撈針。
no.90
一直唔明Popy是何意思。今天看維基才知:Popy (ポピー) was a Japanese toy manufacturer of the 1970s and early 1980s. The company was owned by Bandai. It was founded in 1971, and merged back into the parent company in 1983. The company is best known for its groundbreaking Chogokin robot figures.
no.100 ,終於見到個盒好大嘅DX Great Mazinger。
no.114,卒之都睇完一本「彩色玩具字典」。
Terryuhk 發表於 24-7-2020 11:17 PM
no.114,卒之都睇完一本「彩色玩具字典」。

多謝Terryuhk兄支持,其實我已經好小係度update同出post, 今日突然心血來朝見到你嘅留言真係感動,其實早期你見到啲交叉圖應該係以前用已消失嘅Yahoo blog photo嚟save 相,後來已改用另一個貼圖網站,不過早期嘅已經無精力去update..........小弟現在多數係FB 合金谷出Post多因貼圖比較方便,希望有緣再喺Facebook聚, 不過當我如果入咗新嘅舊合金我仍然會update返喺第一版
你見到啲交叉圖應該係以前用已消失嘅Yahoo blog photo嚟save 相

CombattraV兄,原來如此。Anyway, nice to meet you.

Jan2022 to March2022

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
這些POPY的封繪真的比bandai好看多了,放在一起真壯觀
北堂 發表於 26-2-2023 07:52 PM
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

多謝師兄欣賞,小弟現在已經很小update收藏相片,因為現在主要也是收藏膠品為主………

4/2022-7/2023 之入手

本帖子中包含更多資源

x

本帖子中包含更多資源

x

本帖子中包含更多資源

x