Toysdaily 玩具日報

查看: 13795|回復: 19

[詢問] 新仔想入門

小弟只玩過DC仔
想入返部"真正相機"玩下
心中只有兩大品牌
NIKON同CANON
師兄們可以講下兩大品牌有咩分別
同埋有冇邊部推介下
15K上下都在考慮範圍內
我唔想買左部4~5K 中晒毒再換機 咁好似仲用得多錢
我想一開始玩部好少少 慢慢摸索
小弟對D300S同7D都有興趣
師兄們點睇哩兩部
一開始渣超跑.....冇用架

買部g11,gf1練下先la
我只用緊 Panasonic LX 2.....都用了兩三年.....
因資金問題一直未能如願升級,但目標只是 Canon 450D or 500D 已滿足了....
其實我覺得那些7D...是比一些好專業或超級攝影愛好者用........現時7000大元的機款對好多人已好足夠,而且功能多到用唔晒...
既然目標是DSLR... 買Prosumer機來練習其實有點浪費...

但又不需要7D的級數... 個人覺得初學的買例如50D已經足夠有餘...

另外... 近來的4/3系統也很紅... 可以考慮一下...

建議先到目標品牌的陳列室試玩一下再選購也未遲...

至於買哪品牌... 某程度與閣下的朋友使用甚麼品牌有很大關係... 因品牌相同的話... 大家在交流上就比較方便了...

小櫻上

買部500D咪一樣可以做攝影訓練
買Prosumer,目的係貪佢一鏡玩晒,輕鬆地在可接受水準中做晒所有野
如果樓主根本就係想買單反,正如小櫻所言,去馬啦,仲買乜鬼半專業機!

至於揀品牌,也如小櫻所言,要去試玩一下,睇下邊個牌子O既系統同按鈕排列合你心水。
人地講乜冇用,因為C/N主機都有自己優劣點,
有時,小至Delete相o既方式,zoom大張相o既方法,都好影響你決定。

此外我認為,揀機好視乎你影乜野多,如果玩具死物,7D就唔係咁必要
佢都係勝在運算快、連拍快、對焦點多,唔好話影玩具時用途不大,
搵條女出來私影,佢都係企定定架啦,有幾可影人跳芭蕾舞呢?
影玩具時多數有高亮度現場光或者打晒燈,其高ISO亦無用武之地

我自己就建議買中下價主機,留返D錢買鏡
自己經驗,其實換主機使費永遠唔及買鏡咁甘
推介50D同D90,兩機都相當實用,功能齊全
留返六七千買支鏡好過,一支好鏡,第時點換機都永遠有用
D300S都係影動態??
D90的確唔錯^^
以我估計,呢個時候叫人買 APS 系列仲可以,全民 FF 年代應該 2015 後可見。

樓主記住,買得 Nikon D300S,仲有好多好多配件、閃燈、鏡頭等緊你。
一係就500D 入門級等比人毒, 一係就直上FF玩5D2/D700你去毒人, 你自己諗下...

除左EF-S/DX鏡係真係比CROP機用, 其他舊鏡/神鏡/平鏡/貴鏡都唔係設計比CROP SIZE, 用落就知硬係爭D, 好地地一支50變左75, 24又變左35...

你話一炮到位呢個態度正確, 不過15K 未夠力水囉...
15K 不如500D+2,3支平鏡, 發掘自己既特性再上FF吧~
我爸爸上兩個月買左450D
我買500D咪好戇居.....
所以我先想買款好多少少
我都覺得以你嘅預算,50D係一個好啲嘅選擇,同7D比,大家都係1.6x嘅機,只係像素同連拍快啲,好似好唔抵咁...再者係屋企人用開Canon,就買翻Canon啦!慳翻好多喔!留翻啲錢買鏡,到第二時玩熟左直上Full Frame好過啦!
其實買機有了預算係好,  但樓主要緊記除了買機,買鏡錢外, 仲要預留一筆預算買週邊用品, 因為d週邊用品買下買下又幾千幾百, 例如防潮箱,防潮珠......仲有好多!!
請問D50同D90的分別是??
想說一句...

攝影不是用相機拍的... 而是用腦袋拍的...

基本上市面上所買到的數碼單鏡反光相機... 都一樣拍到很捧的照片... 所謂高/低階... 都只是某些極端性能上的差別...

而且現今科技先進... 今天買到的入門級產品... 已經擁有媲美數年前頂級的性能... 現在攝影可以說「按個掣就OK...」... 真是一機在手... 人人都可以變成專業攝影師...

至於買哪部相機... 不是問哪部好... 而是你想要怎麼用... 以樓主閣下自稱新手的話... 500D之類其實足夠使用... 不過如果想表現得更有型... 50D等中階機用料較實淨... 更墜手... 而且可以當健身器材使用... 至於7D的話... 此機的賣點又真的只有連拍和遙控閃燈功能較吸引... 由於是APS-C (1.6)片幅... 在其他方面真的與50D等分別不大... 最好就是5D... 1Ds 等全片幅機... 但5D系列除了全片幅外其實也和50D差不多... 1Ds 又好像太花錢...

簡單一句... 走去陳列室試玩... 找部順手... 自己又覺得有型有款... 價錢又負擔得起的買就可以了... 不需要想太多呢...

話時話... 既然令尊也有部450D... 不如借來試下先才買自己的專用機吧...

呵呵呵...

小櫻上