Toysdaily 玩具日報

新手入坑一年,2009年度總結(top 10)

我開始玩玩具好似係09年一月到,回顧09年,我買左唔少玩具,我主要是玩figma,黏土人,同囡囡,不過最近又開左條robot魄 條line:31: ,
玩左半年到,開始無位display,果時我連櫃都無,先發覺配套(display櫃,相機,影棚)都幾重要,到依+有2個櫃,一部dc,有一種略有所成的感覺:43:

以下是小弟的小小收藏,

恩,我是saber fans 只要是有關saber 我多數會買,但到現在我還沒收集好我想要的saber figure:56:

再來全櫃

我的09年top10
第10名
figma フェイト・T・ハラオウン バリアジャケットver.
本來應該是alter社的fate,不過太大隻要扣分,所以隻figma取代a社成為第10名,
先講隻野細細隻容易擺放,配件多,把劍好醒目,可以講係figma中最正的一隻

第9名
supercell feat.初音ミク ワールドイズマイン

創意十足,可以掛牆,當相架,用磁力固定主體上相架,算是figure上的一種革新,
不過相架qc麻麻,所以是第9名

第8名
figma saber lily
因為是saber..... 所以不多講了.......

第7名
09年萌王 大河
一個字"萌",實在是太可愛,我只是不滿這隻無送stand

第6名
alter KOSMOS Ver.4

唯一一隻我唔知的腳色就敗下來的囡囡,支槍好正,上色不錯,後來知是ps2某game的腳色(下了動畫版來看....套野好爛)

第5名
ねんどろいど ドロッセル

個頭燈型到可以殺死人,還有三個型態換,可玩度十足,大小姐點可以唔上我的十大

第4名
ブラック★ロックシューター

初音黑岩本體出乎意外的纖細,眼上的一團藍火同傷口給人一種特別的感覺,個地台好正,同支槍好match

第3名
robot魄 7劍+ o-raiser

配件多,價錢合理,同o-raiser合體後可玩性一流,平時唔買gundam 的我都買一隻

第2名
セイバー・リリィ ∼全て遠き理想郷(アヴァロン)∼
值得記念的一隻,這是我09年一月人生第一隻訂的玩具,訂左依隻後開始走進了玩具深坑

第1名
Fate/stay night セイバーオルタ WF限定Ver
初時見到normal ver 不為所動,因個樣太惡,但某天無意中見到WF限定Ver,我中毒了,這冷酷表情,飄逸的黑衣服,因這隻我還第一次叫人在日本
yahoo 代bid, 這隻到現在為止還是我眾多收藏品中最貴的一隻

謝謝各位大大觀看

happy new year:61:
@@大大真係只有一年年資?!?!
果然玩具這深淵....
一係唔跌..一跌就跌萬丈...

回覆 2# 的文章

應該算一年吧:78: ,
除左隻mg Strike 係 n年前買的,其他都是09年買.....
我都覺得買得有D過火:ice:
billy:$ :$
一年就可以有咁多:50: 我一年都係得幾件咋:55: 難道我入坑未深XD
最後張圖可以用好多年 :34:
一年......!!

好多囡囡:61:
:71: :71: :71:
:77: :77: :77:
:D :D :D