Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 阿凡達--十年電影炒埋一碟

啲特技都ok.

但故事麻麻.

其實早在+月己經有人指出故事同Call Me Joe 非常相似

http://screenrant.com/avatar-plo ... -me-joe-ross-32369/
係抄定係巧合?
一齣大片梗有人走出來抽水,好熱鬧炒作,大家都有話題。
avatar的故事橋段實在很普通,沒有突破,只是套上一個未來面貌+外星生態系統。片中未來科技亦不算甚麼新鮮事,戰機、機械人等都在queen alien中見過。最有趣的要算是那些可以「拋來拋去」的display畫面,原來已經有人在研發了,就是那個six sense了,看過的無不擊掌叫好。
而外星生態系統,有看discovery的都知其實「複製」自深海世界,從abyss到探索鐵達尼,有跡可尋。
「靈魂回歸神的國度」,就是宗教的具體化表現了,又或者可以作為靈魂的另一個解釋,又竟然與鋼鍊中「一亦是全,全即是一」的世界觀吻合。
不過,有誰可以像占士金馬侖咁,將種種元素組合,又組合得咁好睇,又組合得咁恰到好處?一個很複雜龐大既故事,在有限時間內交待得非常清楚,容易理解和消化。
反觀拉打gundam,不看故仔以外的旁枝解說,實在很多東西都無法了解。
高下立見。
其實早在+月己經有人指出故事同Call Me Joe 非常相似

係抄定係 ...
Duraxyll 發表於 17-1-2010 11:42 AM

哩個係話佢抄人嘅講法中講得最精境~
Call Me Joe 係阿凡達嘅原型一D都唔出奇,因為真係好似~
阿西莫夫 同 克拉克 作品嘅影子喺唔少嘅現代作品度都揾得到,安德森 當然唔會例外~
當一個作品成為典範,就會變成好多後作嘅原型,

不過哩種同香港式搬字過紙copy係兩回事~
我響時代睇,唔知係咪戲院細既關係,
除左開頭外,後面既3D做得真係好求其下,冇咩3D既效果.
之前睇既「地心」,「情人節」既3D效果比佢仲好.......

可能食左藥,中途有幾個位真係訓左,
故事唔係唔好,但稍為有d畫蛇添足.
覺得好多劇情可以?除,例如主角哥哥咁....
救女博士果幕.............

有人話係講環保,但我點睇都係講白人入侵美國時既寫照.
當年美國霸佔,殘殺印第安人時,同部戲好相似~~
有人話係講環保,但我點睇都係講白人入侵美國時既寫照.

好多人都話似[與狼共舞] 同[風中奇緣].  而最多人post 的惡搞圖:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
路人丙 發表於 18-1-2010 12:39 PM

新版故仔係政府誓剷菜園村
除左開頭外,後面既3D做得真係好求其下,冇咩3D既效果.
之前睇既「地心」 ...
路人丙 發表於 17-1-2010 11:39 PM

無可能會後面求其, 因為佢地為左拍呢套Avatar, 自己花巨額研發左個3D攝影機
由頭到尾都係用同一個攝影機黎拍

一係你睇果間戲院既問題, 一係就係你唔明白佢3D既原理
佢既3D效果同我地既視覺系統一模一樣
近野我地會好明顯睇到層次感, 但係睇遠野就變成同睇2D無咩分別
可能Avatar後半大場面多, 全部都係遠鏡, 所以無咩3D絕對正常
唔係啊…
我係間有3d既舊式戲院睇…
d人都睇到嘩嘩聲…
我自己覺得立體感全套都幾好,反而想問係全套都立體?還是得2/3?

故事反而唔係最震撼既。
最令我覺得大開眼界,係世界觀。
由植物到生物都設計得好精細,呢點我非常欣賞。

而係一個估到哂劇情既戲入面,部份情節都仲覺得感動,呢下好野。
我自己幾滿意,感覺好似去左一轉冒險旅行咁。

可能因為設定精細,所以睇得幾投入。
好多人都話似[與狼共舞] 同[風中奇緣].  而最多人post 的惡搞圖:
Duraxyll 發表於 18-1-2010 03:52 PM

正!
唔係啊…
我係間有3d既舊式戲院睇…
d人都睇到嘩嘩聲…
我自己覺得立體感全套都幾好,反而想問係全套都立體?還是得2/3?

故事反而唔係最震撼既。
最令我覺得大開眼界,係世界觀。
由植物到生物都設計得好精細,呢點我非常欣賞。

而係一個估到哂劇情既戲入面,部份情節都仲覺得感動,呢下好野。
我自己幾滿意,感覺好似去左一轉冒險旅行咁。

可能因為設定精細,所以睇得幾投入。
原罪 發表於 18-1-2010 01:26 PM

嗯?? 點解會得2/3??

其實我覺得劇情真係無咩好討論, 不過唔會有d咩覺得唔合理, 又完全無悶場, 我覺得已經ok~
可能我睇之前, 聽個個講話劇情麻麻, 所以無咩期望, 所以睇完覺得劇情其實都ok, 無想象中咁差
畢竟睇呢套電影都唔係主要為左睇劇情架啦

我都覺得精細既設定, 加上完美既3D效果, 真係睇得好投入, 直頭好似至身喺該世界入面, 真係好正
無可能會後面求其, 因為佢地為左拍呢套Avatar, 自己花巨額研發左個3D攝影機
由頭到尾都係用同一 ...
Devil_Fudou 發表於 18-1-2010 10:20 PM

可能真係戲院問題,開頭男主角入基地果下,3D立體層次好分明,
但最後有幕咪成板炸彈差d響飛機衝落去既,
果到真係冇咩立體感.
之前我響機場睇4D血洗情人節,真係成隻耳仔比人斬左飛左出尼咁 xdxd
新版故仔係政府誓剷菜園村
katoributa 發表於 18-1-2010 08:46 PM

哩到唔講哩d啦~~ xdxd
但有睇返之前既訪問,村民係滿意賠償架~~ ^^
有抗議係好,有聲音有反對但唔等如係民主~
有時有聲音有反對可能只為左提高議價能力,
你知啦,人既貪念係無盡既~~ ^^
當中有幾多係混水摸魚之人,大家心中有數啦~~
至於大家話套戲係2/3 3d,好多時係因為有時只係背景有3d,人物無,有時只係2塊樹葉有,如果你全套都除左眼鏡睇,就知全套都係3d,只係個畫面有幾多3d咁解
不過呢套戲我最唔欣賞係太多搖鏡,初初九個字真係搖到頭都暈。
頭像被屏蔽