Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: whitebase

請問 MS 名字有冇特別意思 ??

原帖由 whitebase 於 17-12-2009 08:15 PM 發表
我好想知那些 ZOCK, Z'GOK, ACGUY, GOGG, DOM 呢O的名既來源, 有冇人知 ?

坊間傳說就有很多,道聽塗說好有可疑,多屬自己想像出來或事後補完,我就未聽過當年原制作單位公佈嘅版本喇~

就算zaku係「雜魚」哩個講法都係近代發明出來,正如Gundam可以寫成日文漢字「頑駄無」,唔等於Gundam個名嘅來源係「頑駄無」~

原帖由 Tasuku 於 18-12-2009 08:48 AM 發表

坊間傳說就有很多,道聽塗說好有可疑,多屬自己想像出來或事後補完,我就未聽過當年原制作單位公佈嘅版本喇~

就算zaku係「雜魚」哩個講法都係近代發明出來,正如Gundam可以寫成日文漢字「頑駄無」 ...
頑駄無只係SD要武者化強加漢字的後果,記得第一次武者設定還是紅白藍3色,只係在SD版的RX-78-2加左個武者頭盔同武士刀就叫武者ガンダム,都未叫頑駄無~
原帖由 Tasuku 於 17-12-2009 04:58 PM 發表

by the way 提出用 power suit 嘅係「高千穂遥」 ,唔關「富野」事~

OH !! 唔怪得Dirty Pair 同Crusher Joe 都有裝甲服啦!!
Wing Gundam 部份 OZ MS 名用 星座名 命名:36:
e.g. LEO, ARIES, CANCER, PISCES, TAURUS
原來卡碧尼來自弗里吉亞的女神 Cybele 而命名
http://en.wikipedia.org/wiki/Cybele
原帖由 WalkerMachine 於 18-12-2009 13:25 發表

OH !! 唔怪得Dirty Pair 同Crusher Joe 都有裝甲服啦!!

Gundam個projet最初就係想拍真正SF,刻意唔再出現伸寶3,泰坦3等巨大機械人,
高千穂認真真正既SF係唔應該有巨大機械人,D代理都係唔明

高千穗好有心機咁借左本"字宙之戰士"畀D高層睇.
點知條友睇完好HIGH咁打畀
高千穗,話:"正呀,就將套Power suit改做巨大robot啦..."
之後
高千穗爆嬲,就退出左唔做呢單job了.
原帖由 Tasuku 於 16-12-2009 23:06 發表

為自圓其說 MOBILE SUIT 話係 mobile space utility instrument tactical 嘅簡寫,
其實係抄星河戰隊小說入面嘅"mobile infantry"同"powered suit"
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/21/ ...

Tasuku的資料真全面,
加多句,Gundam W入面,Mobile Suit的全名改左做
Manipulative Order Build and Industrial Labors Extended Suit
大家o的資料好豐富呀, thx~~

merry x'mas