Toysdaily 玩具日報

查看: 5890|回復: 19

日元咁貴,請問係日本仲有乜好買呢?

各位大大,小弟快要去 日本旅行,但近來日元差不多到九了........
唉..............有冇大大可以提供情報過到去有乜好買呢?因為我得半天時間朝聖咋.............

thanks ~~~
Window shopping only.

留番啲銀両係機場買香蕉蛋榚吧
如果買玩具...東京來來去去都係果幾度ga la~~~
如果真係去relax 的話  不如去食下野啦留d 錢....我去都係去吃野多....

大食完咪搵d 野比細的食lo~~~hehehe:he: :he: 我有路數尼......:he:
香港d野仲齊:)
到時自然會有可以買既野...
得1/2 日又話日圓高企,O甘唔好買野就唔會浪費時間同金錢:34: :34:
唉,我都知1/2 day 都係冇乜野好買,唯有學大大們話齋,全力食,行行秋葉or 中野算~~
哈,至於大食完比細的食.......都好難喇...........因為老婆係身邊呢....................................:56:
比細的食?... how lai?
原帖由 BlackD 於 9-12-2009 17:29 發表 如果買玩具...東京來來去去都係果幾度ga la~~~如果真係去relax 的話  不如去食下野啦留d 錢....我去都係去吃野多....大食完咪搵d 野比細的食lo~~~hehehe:he: :he: 我有路數尼......:he:

細D?
得半日. . . 見乜買乜啦 !
難得去日本玩,洗得幾多丫 !
I suggest:
  • watch movie e.g. macrosss F,  if >12/12, Ultram Legend and Decade /W KR movie. Cinema close late e.g. last show could be 12A or 1:30A
  • Buy movie limited items.
  • Buy rarer and fried toys.
  • if you like Shining blades...............
  • Never buy Bandai, Medicom and ordinary Revoltech=>>much much much expensive.
  • go to 2nd handed toy shop in Akiba, you may find some interesting toys.

If you know what you want to buy, you can always find some good items.

I have bought the following in the last trips to Japan.:35:

Limited ichiban Metallic version

Wave

Volks Demonbane

Limited revoltech EVA

movie items and others

GGGG大大.............係度放毒呀..............................
不如買7-11限限定果d高達野啦, 雖然出左一個月, 有o既可能性都好低......
得三種野「可能抵買」
1. 限定版(不過好諷刺係有時香港買到o既限定版,日本總店都未必有,Volks d 嘢我次次去佢都話賣唒)
2. 二手野,好多二手野都好新淨個價又ok
3. 响雜貨堆到搵一手舊野,通常間間都實有一堆被視為無用o既玩具好似垃圾咁堆埋一齊,好彩就搵到平野,唔好彩傻更更仲賣得貴過香港

講黎講去,都係想話香港買玩具真係算又平又方便喇...

仲有樣野我會搵黎買,係一啲原本綑綁式賣(如一定買DVD 或Game 先送o既野),可能會搵到散賣,因為香港會少散賣(葵芳有兩野有,但種類唔多),如呢類:

原帖由 Kuuga_iwsp 於 9-12-2009 11:24 PM 發表
得半日. . . 見乜買乜啦 !
難得去日本玩,洗得幾多丫 !

你都咪話駛得幾多....