Toysdaily 玩具日報

神兵玄奇之魔兵重光

新著龍虎門呢把莫邪都幾正, 始終係邱福龍設計:D, 好過風雲近幾把新出的.

但把莫邪好似6吋? 好耐之前出左干將, 有無人有齊兩把?
新著龍虎門呢把莫邪都幾正, 始終係邱福龍設計, 好過風雲近幾把新出的.

但把莫邪好似6吋? 好耐之前出左 ...
antitid 發表於 11-8-2011 03:49 AM

我齊左!
我齊左!
mushroom 發表於 11-8-2011 10:26 AM

莫邪心郁想買:D

龍少設計的兵器好似好耐無出, 白象古刀得4吋太細...

但若買左莫邪, 干將搵度都會貴:no:

得閒放下毒?
莫邪心郁想買

龍少設計的兵器好似好耐無出, 白象古刀得4吋太細...

但若買左莫邪, 干將搵度 ...
antitid 發表於 12-8-2011 12:47 AM

我仲未收到莫邪,收到就一齊映,

或你到Ken Chu的blog睇
回復 76# antitid

邱福龍係平面設計嗟!我覺得 做產品o既劍人應記一功!
立體做得好仔細同明顯見到心思! 難得o既精彩! 比做漫畫有心100倍!
回復  antitid

邱福龍係平面設計嗟!我覺得 做產品o既劍人應記一功!
立體做得好仔細同明顯見到心思! 難 ...
miniweapon 發表於 31-8-2011 10:31 AM

劍人BLOG我都有睇, 試色試好多把.

但劍人肯定不止做邱福龍設計的兵器, 睇KENT CHU個BLOG, 發現喜歡的兵器九成九是邱福龍設計.

劍人(他自己也說是一TEAM人了, 應記一功說一人也不公平)最後都要漫畫老闆批准(如馬榮成). (監修我覺得是第二重要)

這裡有個疑問, 那如果產品兵器出來是很平凡呢? 是劍人TEAM失手還是設計本來就平凡?(古惑仔的兵器:72:責任絕對是平面設計者)

正如外行人讚一個建築物都是讚建築師吧?
iphone要讚要彈是代工廠還是apple呢?

p.s. 新出的莫邪劍本來我應該不會注意的, 不過看了劍人的blog, 知道技術上造型上有高要求, 也入了兩把算是支持一下.
(睇番劍人個blog, 雖然有插圖, 佢都係要托人搵番邱福龍的平面圖先做到, 可見劍人仍然非常依靠平面圖)
但搵劍人出劍仔,又唔俾清楚嘅設計圖人地…要人自己搵圖…好奇怪……
我覺得相輔相承,平面設計靚是基楚的台階,如果平面設計都已經差,劍人識飛都無用, 但佢絕對可以將平凡變成不平凡,莫邪就算係原設計都算係普通料,好多地方好含糊,但出到黎,真係好有驚喜囉!
上次[不滅]都有類似o既情況,書入面真係一D都唔靚,做出犁又幾ok堝!
所以我覺得佢似化粧師多D!
莫邪已入手。

不過我覺得設計同干將不太合,而且太科幻,怪怪的。

若討論誰一功,我覺得係睇設計定係睇手工
劍人blog 登左把祕寶出黎!! 如果俾我投到就好!!!
{:3_132:}
莫邪已入手。

不過我覺得設計同干將不太合,而且太科幻,怪怪的。

若討論誰一功,我覺得係睇設計定係 ...
mushroom 發表於 7-9-2011 03:31 AM

干將莫邪應該同期設計?

5吋半劍仔干將刃部比例上短左好多?

但搵劍人出劍仔,又唔俾清楚嘅設計圖人地…要人自己搵圖…好奇怪……
聖鬥士JACK 發表於 1-9-2011 08:25 PM

港漫FIGURE又係咪香港人做?

玉記D FIGURE雕得幾好 (但量產上色都係無陰影無質感)
干將莫邪應該同期設計?

5吋半劍仔干將刃部比例上短左好多?
antitid 發表於 8-9-2011 10:08 PM

莫邪應該在王小龍傳(外傳)至出場,而干將就出左好耐。
港漫FIGURE又係咪香港人做?

玉記D FIGURE雕得幾好 (但量產上色都係無陰影無質感)
antitid 發表於 8-9-2011 10:29 PM

玉記figure係呢一兩年至好,同埋價錢好貴,今年個樣叫做睇得出(即係有日本質素)的figure要$500左右....講緊兩倍扭蛋咁大....

早排拍賣執到把筍野,賣家話廠辦沒包裝,不過只需 "魚" 當然照殺XDD

下面是售賣版(借圖)