Toysdaily 玩具日報

【愛.還記得嗎?】遲來的1/60 Queadluun-Rher

:71:
原帖由 純白騎士姬Saber 於 21-11-2009 07:47 PM 發表

我好早買既呢:(

唔使PM了
e+街外缺貨了:o

so sad........
:shiny: :shiny:
CM’Sミリア639臉相表現似乎比盒玩制作嚴緊
同每個1050yen有關比盒玩630yen有充份預算去制作
難得臉相論廓做得似已有驚喜
重現了片中造型的印象
站立宇宙服body除了有胸脯外
似乎大致上同麥思相同
這個頗有慳成本之嫌

人型局部可動在任何場合可以有生動表現
仲要有拍攝角度及地點選取配合得宜先可
頭盔臉罩可隨意打開與合攏夠用心
頭部以至表情臉更可互換
三個Body不同組合就有玩變化
相信大家都知
劇場版有二位作畫監督
美樹本晴彥(人物設定) 平野俊弘/(現況)
所以Figure臉部就有兩種格調
大眼傾向美樹本風
而另一塊是平野風
無論哪一個ミリア都好
都各有魅力
我的平野版兩手容易分離就是了
整體滿意若是可動既話將會耐玩
PVC則重視女體美觀~有人類的感覺
單憑站姿已經夠帥了~我鐘意~:52:

好有愛:$

多謝師兄靚相
我一直質疑個巨人對腳應該唔係插落去背包..而係放去裝甲個大肶位...仲有個高度設定究竟係幾多...
而家睇到大大提供嘅圖...終於解我多年疑問...thx~~

睇文字重好睇過D圖啊。
:71: support
要將概念圖融入玩具會有困難
而且連大腿一併挖空
ミリア需改成可動素體變成增加成本
大髀與人腿同步活動存著制作技術問題
而且機體大幅度動作好考驗人腿的強度
當中兩者配合不當人腿也許守當其衝感受外來壓力導致有勞損或截斷風險隱懮
再務實說大髀必受腳牽制其可動性
實行可比現有差
還有透空大髀會削弱強度
股關節要怎安放都是技術層面問題
每項目都要投放成本搞不好腳活動受限帶來負面聲逆流
yamato寧願設計插背包做法恰當
可以話意念是好要實踐遇到瓶頸了

各機體比例圖參考就知玩具クァドラン・ロー與ミリア比例算正常
VF-1J對比就會發現做細左(唔夠高大)
既然萬幾Yen定價沒有變形功能
應該有足夠預算做到原有大小
yamato調高價好明顯封賠本之門
可惜算盤打唔響囉
原帖由 MAX 於 22-11-2009 08:37 PM 發表
我一直質疑個巨人對腳應該唔係插落去背包..而係放去裝甲個大肶位...仲有個高度設定究竟係幾多...
而家睇到大大提供嘅圖...終於解我多年疑問...thx~~

http://img20.imageshack.us/img20/1930/3149293 ...

創意同玩具唔能夠共存
yamato改成插背唔影可動
純商業因素多...
原帖由 呂品器 於 22-11-2009 11:08 AM 發表
好有愛:$

多謝師兄靚相

原帖由 cbx 於 22-11-2009 10:04 PM 發表
睇文字重好睇過D圖啊。

原帖由 Borbor 於 22-11-2009 10:53 PM 發表
:71: support

多謝大家支持:handshake:
原帖由 純白騎士姬Saber 於 23-11-2009 12:23 AM 發表
要將概念圖融入玩具會有困難而且連大腿一併挖空ミリア需改成可動素體變成增加成本大髀與人腿同步活動存著制作技術問題而且機體大幅度動作好考驗人腿的強度當中兩者配合不當人腿也許守當其衝感受外 ...

左下的比例圖,請問有沒有獨立及放大的版本..?
thanks~~~:handshake:
原帖由 MAX 於 23-11-2009 01:26 AM 發表

左下的比例圖,請問有沒有獨立及放大的版本..?
thanks~~~:handshake:

有~原size
請慢用:)
同志我都有呀:he:

回覆 29# 的文章

汝國內來的嗎?:(  同志可免! :ar:
中意Macross都係同好啦:handshake:

好有心機喎:no: 兩夫婦係用microman素體改吧:36:
http://www.takaratomy.co.jp/products/microman/

我未見過~唔通巨人兵係模型??:?