Toysdaily 玩具日報

查看: 90435|回復: 30

[玩具報告] GDX 新宇宙飛龍 凱獸王

人齊大隻兼抵玩~~~~~~~

小孩強武鑽與父親乘小型船某天出海,海上忽然燃起黑色火焰,在那個中黑色火焰竟出現巨大怪獸,父親遇難沉下海中。這時候有一巨大機械人出現,保護強武鑽~~~
強武鑽無恙歸來,可是卻沒有人相信鑽所說有關機械人的話,只當他是受驚過度,精神異常。
強武鑽深信父親倘在人間,自此勤奮鍛鍊身體,讓自己擁有超群的運動能力,等待有一日和怪物再決生死~~~~
五年後,鑽向朋友提出怪物存在的「證據」,忽然天變地異,鐵獸和魔獸大襲海灣,鑽單人匹馬挑戰兩獸,眼看必成犧牲品之時,大空魔龍出現,並把鑽吸入體內.....

我只看了漫畫版第一期,對故事所知就係咁上下,大家有興趣可以自己找來看。先此聲明,本作畫功極「兒童向」,想賣的朋友要自己考慮了~~
現在看玩具。
看吧,看吧,號稱史上最巨型合體機械人玩具,超級大膠凱獸王!!!

(又,以下許多名稱都是在網上找來,如有錯誤,懇請指正。)

所謂凱獸王,就是我們小時候的「宇宙飛龍---金剛」,只身裁和細節有點不同。那雙牛角、身上的「顏面」、小腿的十字標,都是金剛獨一無二的特徵!

雙標當然可拆下當武器。   

新金剛附有幾件新武器,包括一斧一矛一盾。此外更可發射手臂飛拳,可玩性十足。   

大家都知道,這套【新太空魔龍】有三隻機械人(凱獸王、萬獸王、雷獸王)。玩具來說,每隻機械人都可以重理合體和分離狀態。不過其實幾隻都大同小異,這裡我們看看主角凱獸王,大家舉一反三。

購買前,我也曾擔心本品只是拆件合體,可玩性貧乏。不過其實幾隻機械人都設有好些變形機關,以雙臂為例,肩部就有一個開合關節。

胸部的龍頭更是精華所在。龍口可開合、此外,按動紅色按扭、凱獸王的頭部便會伸出。     

三號機「萬獸王」竟意外的附有一隻魔鬼魚大飛機「針剌號」,可以按劇中設定和凱獸王合體。

雷獸王,單看造型,已估計到他是「高速空戰型」機械人。還有,單看造型,已知佢唔多企得穩。事實上,在拍照時,這傢伙就曾兩次從檯上跌落地,更意外的,竟完全冇事!!!!!   

其中一次慘死時留影,留意我已立即伸手搶救~~~~~~

雙翼可展開....快快拍完照片算了....汗~~~~~~

萬獸王,三隻中我就最喜歡這傢伙造型。

雙斧可裝在背上,當然會自動變為大炮....

喝~~~~~~~~~~~~

哼~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

合體!!超級凱獸王!
基本上所謂合體,就是將三隻拆件,把凱獸王的胸、雷獸王的手、萬獸王的腿砌起便是。

合體後的超級凱獸王保有基本可動性,可玩性稍欠、擺擺 pose 就應付有餘。

既是拆件變形,剩下的部件仍可以廢物利用,砌出以下兩隻怪獸~~

後記:
這隻超級大膠大合體,有450mm 高,真係大隻到得驚人。

一直聽說評價不好,不夠膽買。
不過我向來喜歡合體機械人,更係越大越愛,本星期手終於入手。
玩過,論玩具品質,感覺似 Takara 勇者王的硬膠一件;
論可玩性,意外的還算好玩。缺點是有的,不過還是優點得分更多。

呢隻o野依家只係賣五舊水,老老實實,
抵玩就一定喇。
我意見係,你要考慮o既,唔係價錢、而係地方!!!!
原帖由 Garycharm 於 4-11-2009 13:13 發表
齊大隻兼抵玩~~~~~~~

?ib_____DZGkVBLDT

小孩強武鑽與父親乘小型船某天出海,海上忽然燃起黑色火焰,在那個中 ...

我都好同意大大最後果句, 就係地方問題, 如果唔係咁大隻, 我就唔會到而家都未買:55:
原帖由 bbf1125 於 4-11-2009 01:18 PM 發表

我都好同意大大最後果句, 就係地方問題, 如果唔係咁大隻, 我就唔會到而家都未買:55:

X2....如果唔理size...依隻十分入得過
頭像被屏蔽
哩隻係咪都出左幾耐下果隻?
正呀, 同樓主一樣, 都係鍾意抵食夾大件o既機械人, over40cm都係好有霸氣, 請問樓主係邊度入手? 講邊區就可以了, 見網上有得賣但唔想去果區:64:

另外請問樓主呢set係咪完美版? 同唔完美版有咩分別? 謝謝:64:
頭像被屏蔽
:71: :71: :71:
超級凱獸王 looks really good.
I have also considered it before~
這個好吸引! 如果有細版就好了!
good, but really too big....... :42:
其實如果唔係咁"膠"既話我入左了... 始終接受唔到佢咁膠. .但係大大拍得好好.. d 膠感無晒..:handshake:
幾多隻都只係$500?
我覺得e隻野整得唔錯  完全變形...qc都唔差  價錢都合理

-_-只係太大了
:$ :$
:D :D
原帖由 於 4-11-2009 05:52 PM 發表
我覺得e隻野整得唔錯  完全變形...qc都唔差  價錢都合理

-_-只係太大了

角手頭等要換不算完全變形

樓主寫得很好~~:71: