Toysdaily 玩具日報

查看: 18436|回復: 44

[玩具攝影] 封印

這是一套很經典的卡通, 好人那邊叫聖機神軍, 壞人那邊叫剛魔神軍, 傳說中的英雄是希布利斯勇者!!! 可惜當年無線沒有翻播, 也沒有牒出過!!! 當年小弟還是小學生, 每次新貨一到玩具店, 便去搶購, 當時要儲一套聖機神軍不容易, 最後獨欠百都城堡要向同學購入!!! 現在我把他們封印起來, 很少開盒, 現在跟大家分享一下!!!

只有城堡, 沒有小兵, 年代久遠, 有些名字不對或不記得, 敬請指教!!!

第一個解封的城堡 飛龍城堡

重裝的城堡 百都城堡
(感謝Kyostanley更正, 應該叫白都城堡)

阿拉伯城堡
(感謝Kyostanley更正, 應該叫馬哈拿城堡)

法老王城堡

這個不知叫什麼城堡了
(多謝 "胖"君如"胖虎" 告訴我, 原來叫 加多城堡)

風車城堡
(感謝Secure31更正, 應該叫巴朗城堡)

大佬了!!! 帝皇城堡 (封印狀態)

側面

機械人狀態

其餘部分可以變成城牆

大集合!!!

多謝欣賞!!!

相關帖子

大大le套真係神物, :71:
我記得細過好似叫勇者傳說, 但有de人會叫RPG傳說:43:

我最記得係希布爆開塊牌, 攞個金幣果幕

:71: :71: :71: :71:
大大真犀利,勾起我童年的回忆啊,好怀念真系好怀念,当年我也是小学生,看无线,但我地就无钱买,也不可能买到,电视也就看了几集,就无左下文,现在都系搞网络看番,但就因苦苦记不起名字,找不到,现在刚好看到大大的帖,多谢晒,稳到啦,可以重温一次童年的回忆!非常感谢!:61:
神物啊,现在再版都无可能啦
还隐约记得,主角系个用勇者披风,所缝出来的布公仔
雖然年代不同 但多謝分享
勁野:71:
:handshake: :handshake:
小學時天天追看,超懷念:71:

無記錯主角叫希布,是個布公仔,第一集好似石中神劍咁喺舊石度掹把劍出來的,故事到中後期主角輸左,d 城堡變哂奸,飛龍城堡仲有得進化的(好似)

雖然記憶已開始模糊,但部份場面仍好深刻:58:
睇黎我同大大係同一個年代既朋友~~
我都係小學果陣睇~~我以前都有飛龍城堡~
但宜家已經響堆填區永遠封印:oh:
宜家睇番真係感動~~多謝你呀:$
I remember that anime too!  I think I was already F.4 or 5.  Didn't know that they release toys for that series as well!  
Great memory! :71:
好似有D印象:71:
樓主太強了...
套動畫半年前bt左
DVDRIP無字幕
但睇返都真係好正:71:
細個好鍾意呢套野~~:79:
勁懷念, 好彩之前係網上面搵到有得DL :43:

久唔久見有大大分享好人個邊, 唔知有冇大大有壞人個邊呢 ?

我淨係記得骷髏城堡jar:55: