Toysdaily 玩具日報

[詢問]如果我想自製rider頭盔...

唔知用咩素材好呢?

頭盔一個:he:
有志氣...祝早日分享...
用紙皮會易d
易cut易做型
我見過,一個叫咗YOUKU嘅視頻網站上面見到過,KIVA、KUUGA嘅全套CP嘅道具製作,你不防去睇下  祝你早日成功··
你問既係點樣雕個頭盔定雕好之後點樣倒個頭盔呀?
原帖由 太歲 於 2-11-2009 06:29 PM 發表
你問既係點樣雕個頭盔定雕好之後點樣倒個頭盔呀?

高手出現唔回唔得
其實我初步構思係想造個可以包住個頭既「內膽」,之後再o係外層造型,應該唔造水晶眼,因為唔知用咩素材,最後o係眼部鑽孔,好單純既構思

想問下,「內膽」應該用咩好?外層造型方面又用咩好呢?
原帖由 ase 於 2-11-2009 08:25 PM 發表

高手出現唔回唔得
其實我初步構思係想造個可以包住個頭既「內膽」,之後再o係外層造型,應該唔造水晶眼,因為唔知用咩素材,最後o係眼部鑽孔,好單純既構思

想問下,「內膽」應該用咩好?外層造型方面又用咩好呢?

:64:唔好客氣~呢個係版主要做既野黎~
首先要搵一個同自已既頭圍尺寸同你自已本人差不多的骨架,
時裝店裡面model公仔或者自已用發泡膠製作都可以,<比我會用model公仔費時煩>
之後可以用精雕泥加在上面做原型,
做既時候係人頭骨架同出面已經雕好的表面最小要有兩寸厚,<唔係太細會帶唔到>
做完外型用殖膠複模,
首先是用片壯的薄東西要硬身<膠片/鋁片/硬卡紙但一定要薄和硬身>用來做分件的分模線,
之後將膠片插入原型上面<將個頭前後分行>。
用毛筆塗殖膠上原型表面<要一層一層的漫漫加上>,
然後在最出一層殖膠的表層上加上沙布,再塗上殖膠再加沙布再加殖膠...<因為只有殖膠當拆開時好易爛模>
殖膠完全乾了後加石膏做最外面的外模鞏固。
最後就是拆模清理留左殖膠模的泥,
複制時一般都是用玻璃纖維做材料,<夠硬用夠輕>
如果是幪面超人的複眼可以用透明的焗瓷做材料,那樣便會是透明眼了<個名叫焗瓷其實唔駛焗同佢係膠黎唔係瓷器>
如果要做複眼要先將眼部倒模<步驟同上面一樣只不過唔駛插片分件>。
因為步驟其實太多很難一一用文字回答~見諒~~
遇到難題可以再問我~謝謝~~~
:64:
原帖由 太歲 於 2-11-2009 10:44 PM 發表
:64:唔好客氣~呢個係版主要做既野黎~
首先要搵一個同自已既頭圍尺寸同你自已本人差不多的骨架,
時裝店裡面model公仔或者自已用發泡膠製作都可以,
之後可以用精雕泥加在上面做原型,
做既時候係人頭骨架同出 ...

太歲果然利害,我睇到倒模果度已經技窮,專業程度直頭係高岩成二戴果d,
唔知有冇一d簡單少少唔使用咁多特別器械去做既方法呢?
其實我單純想試試入門方法,肉酸少少都唔緊要~
thx!!