Toysdaily 玩具日報

查看: 15601|回復: 19

MIA?不!是ROBOT魂~ARBALEST ARX-7~

之前買了ROBOT魂系列的CROSSBONE GUNDAM X-1嚇得我即時對這系列敬而遠之不過看到這款ARX-7又被吸引回來.
關於這機械人的資料可以看一看之前REVO.系列的ARX-8介紹有一點相關的:
http://hk.myblog.yahoo.com/warxv/article?mid=10918
玩具還好這一款的造功比X-1好一點,關節緊,分件細緻,,,肩分件之間也設有關節,活動範圍大得來擺起姿勢也自然.配件算是豐富有76MM散彈炮,M118反坦克匕首,咬著匕首的頭部,單分子刀及換裝成Lambda-Driver啟動時的配件.而且難得的是今次那76MM散彈炮是設有退膛動作及可摺合的肩托,這價格來說BANDAI算是少有了.
不過上色的水準就有點差強人意了,出界,飛油,唔到位的問題很容易就看到了.注塑上的問題也不少,夾口,水紋,縮水也都齊全了,如果不是上面說的優點我差一些以為自己回到MIA的時代但不用擔心因為不是全PVC的關係問題有有出現也比MIA好一點的
來個EVA2號機的招牌動作.
不只蹲下其他的動作都可以擺很自然的姿勢.
Lambda Driver啟動之後的形態.
口咬刀仔是幾有特別的設計,但作為一個機械人有如此設定就難免覺得有點奇怪...
自己稍為花了一點時間做了一點舊化及滲線,不過可能是太輕手了那些舊化在影相之後完全看不出來,如果不是看著手中的實物連我自己也懷疑是不是做了舊化.
整體來說不能說是價廉物美的一款玩具,不過最少可以看到這系列跟MIA除了在價格上的區別.相對的之後的00 GUNDAM七劍版就更出色了,但這留待下一回再說.

哩隻正野!記得入埋青娃仔!

CROSSBONE GUNDAM X-1 真係差到呢,,,,,,無理由哩隻整得正、X1就差到PK  

應該係唔同人整、
可能因為Savage線條簡單,一比之下Savage做得靚過Arbalest~!
Savage 多配伴多野玩好多、軍事味重:71:
galaxyconvoy:
今次又真係奇怪地少見呢隻,可能有D人唔識唔敢攞貨.

taken,WalkerMachine:
SAVAGE我入左隻灰色,正打算又做D舊化.我覺得佢好玩過主角,有D想入埋隻沙黃色.
BANDAI有時就係咁主角機多數不及嘍囉機出得好的,模型就更明顯.

回覆 6# 的文章

是不是因為主角機做的再爛也有人捧場 配角機不用心就賣不脫呢?:34: :34: :34:
原帖由 kaio7 於 28-10-2009 09:52 AM 發表 是不是因為主角機做的再爛也有人捧場 配角機不用心就賣不脫呢?:34: :34: :34:

有點難說,當然你講的可能是原因,但反過來說連嘍囉機都買的人多是FANS基本上點出都殺的,出差D都唔會唔買,其實質素不理亦可.
又可能是主角出現的系列多,為了在系列之間有分野,所以在設計時將條件分開處理,如HG就可動好D,MG就細節多D,嘍囉機就沒有這方面雖要考量.
所以我都未猜到原因,只是買開BANDAI係幾明顯感覺得到的.
X-1真系個個都鬧差.......那係我系一只ROBOT魂,雖有不滿但未覺得差到人人鬧的情況。

ARX-7見個個都大贊,本想買只玩玩,但見實物上色其實一般,而且已經炒貴了就算了。

反而D龜定系青蛙幾過癮,遲下會唔會有人買四台翻去改忍者龜ver.?:34:
原帖由 warxv 於 28-10-2009 10:05 AM 發表

有點難說,當然你講的可能是原因,但反過來說連嘍囉機都買的人多是FANS基本上點出都殺的,出差D都唔會唔買,其實質素不理亦可.
又可能是主角出現的系列多,為了在系列之間有分野,所以在設計時將條件分開處理,如HG就可 ...

對這個也很有道理 好像MG Ball 之類的就很用心一樣 而主角機一出再出就要做修改 讓人覺得“值回票價” 好像小弟就儲了好幾只不同的RX78:55:
我覺得可能還有資金問題 我自己的話因為自我限制的關系每個月買玩具的錢要計劃好 所以往往就傾向于買主角機 可能只有等到極平的時候才會入配角和雜兵:80:
睇完大大的相, 又睇完今期電擊
D毒又番發

又要拎出黎玩多兩下...

我都好鍾意SAVAGE的, 是AS喜好排行榜第二位~
不過佢本身GE蛋蛋形設計係麻煩D, 令到可動係低少少...但武器都好正~
各位大大真係引死我:71:
但宜家又抄到咁貴:79:
張相個logo整得好靚∼:78:
Thanks for the report.

個人SIDE AS幾乎全中呢.................
主角機多數多D線條同複習D、工人上色同整末必咁好奈性、有時會馬虎了事、:80:

配角和雜兵簡單配件少、所以問題不大、

我買配角機係得主角機較單調、有D敵人、配角好玩好多。:71:

今次隻青娃活動能力唔差、除咗係水筒身型外姐。:34:

至於不及ARX-7 係正常的、因佢係故事中屬於舊式型號機體嘛:58:
mr.elljay:
X-1我都無鬧呀,只係怕左佢...你都無見我介紹過.
ARX-7叫OK,說好好我又真係唔覺得,只是咁樣的價位終於都見到同MIA有唔同,好過200蚊買隻MIA咁解.
青娃機入左了,幾好玩!忍者龜VER?有得諗!!不過等平先算.

kaio7:
錢當然是另一問題了,一般最唔好賣的主角都會比好賣的配角賣得更多(當然有例外.)你看看BANDAI那一堆限定品,雖然有些人呼天搶地的說好想要,但都應該是批發沒興趣(即是唔賣得)之物,如果唔係BANDAI都大量零售啦.可能咁配角就出好D希望多D人買多一兩隻改下...
但都係解釋唔到點解配角多數出得好D的問題...

herrickwok:
隻野蠻人我就是喜歡佢蛋形身材!咁先有風格.

deepz:
遲D有飛行版,到時一街都係貨啦.不用急.

音波:
好多謝你留意,THANK YOU!

cybaster:
但幾條戰線,REVO,ROBOT魂...你主力邊條??

taken:
主,配角的問題在模型都一樣有的,都唔一定同生產有關係.又生產線的質量又不一定同外觀的複雜性有關係,極端一點反過來的機會也是有的,即是簡單的仲衰過複雜的...

我喜歡配角多是因為設定,可能因為沒有主角太多的框架限制,配角,奸角的設計會較有風格.今次青娃仔的水筒身型就夠搶眼了!