Toysdaily 玩具日報

查看: 24495|回復: 32

[其他] ---

這盒模型不知如何分類……???
原本打算在模型討論區發帖,隨後發現模型區沒有這類人型的帖;
再睇睇figure及娃娃玩物兩區,又好似無模型的帖……
遲D龍珠出模型,可能都會有這問題……

不過無所謂,無論係模型、figure 或 娃娃,其實都可以用粉彩修飾,平時都係用這方法幫高達落陰影,好易用!

雖然冇買到佢,但支持樓主咁用心嘅解釋:$
i learned a lot, thanks for posting~
thanks, will try to follow ur direction to build mine :D
出来效果很好∼

最后虽然肯定要做第3步骤,但始终有点担心粉彩的稳定程度……
謝謝~幾得意的效果:71:
:71: 真得推介
效果好好:71: 大大解釋得好詳細:D
fb.workshop 大大:係模型身上嘅粉彩係會甩嘅,Model Graphix 作例嘅 1/100 R3 Walker Galliar 都係咁處理(不過佢地係用
力架系溶劑,同整碎左嘅粉彩撈埋),作者都講過 d 粉彩係會甩嘅,仲話最好唔好成日摸件模型

孖星有出一系列「粉底」顏色,係作用上其實好o岩用,但係最衰就係冇出比人偶用嘅色系 :x
原帖由 garykctse 於 9-10-2009 10:23 PM 發表
fb.workshop 大大:係模型身上嘅粉彩係會甩嘅,Model Graphix 作例嘅 1/100 R3 Walker Galliar 都係咁處理(不過佢地係用
力架系溶劑,同整碎左嘅粉彩撈埋),作者都講過 d 粉彩係會甩 ...

garykctse大大可以放心……

有砌過這盒模型的大大都知道HOIHOI-SAN的關節頗硬,但頭髮零件又容易脫落,轉一轉身影多幾張相,其「脫髮」不下十次,又要裝回零件又轉姿勢,來來回回,但粉彩始終未有脫落!

最重要係最後噴的一層面漆要足夠!

講開又講,加溶劑開粉彩的做法較難控制,如果沒有玩開模型,未必做到想要效果;直接用粉彩就必須先噴消光,否則D粉「食唔住」,會立即脫落。

至於雙星的舊化粉,叫做 Tamiya Weathering Master,每款有三色,暫時市面出左五款共十五色,但正如大大所講,主要用作舊化。如要用類似物料修飾figure,要用女仕的眼影粉,顏色好多,但男仕選購時有點難為情。

如有興趣,可參考小弟以前的帖:   http://www.toysdaily.com/discuz/thread-105465-1-1.html
其實正正常常噴左層topcoat
除非摸到連層topcoat都甩
唔係都應該唔會摸甩粉彩既:73:
:36: 大大不如開個post, 集合大家家中的小惠惠相, 好嗎?
哈哈~好彩我買左未玩~
可以試下大大講呢方法
fb.workshop 大大:請問上色之前是否要用清潔精浸件? 用清潔精怕唔怕浸壞面部和圍裙的水貼? 我是模型超新手一名