Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 白色惡魔再現~!!!(活動)-----(60樓更新,各位有玩嘅大大請留意~一定要呀~)

回復 74# siegheil
我諗唔會掛:50:
回復 75# SIEG~~
加油~!!!!:57:
回復 73# 原居民Mk-2
中左你計tim:53:
回復  SIEG~~
加油~!!!!
Rickylego 發表於 9-5-2010 10:38 AM

係啦~依家就係好努力咁幫隻高達加緊油...
16/5 如果2點旺角區聚一聚得唔得呀?因為我約咗另外一班同一日,3點半,咁我就兩邊都去到~嘻嘻~!樓主請confirm!謝謝!

交功課!雖然遲咗些少...不過好似都仲係第一個交...嘻嘻~威返次先...
其實今次係我第一隻成功完成嘅作品,之前無論砌咩,最後都變成一個題材 - 殘骸!雖然冇咩滿足感(因為效果真係幾差),但過程中確實學咗唔少技巧,而且途中仲有唔少大大幫忙俾意見同教技巧,多謝哂!
我自己唔鐘意砌模型,今次都係抱住湊熱鬧嘅心情參加今次交流活動,雖然我唔砌模型,但鐘意玩玩具,特別係MIA,有時,都會整吓啲小改造,或者噴吓色,今次砌隻高達嘅過程中,學咗好多野,將來一定用得著...

講返我件功課,呢隻高達,設定背景係基力之野望•蒼星之霸者中自護軍高達嘅衍生型 - 高機動試驗型,自護軍成功開發出高達後嘅改良型,改良重點在於嘗試集合兩軍MS技術(如果有留意設定,自護軍高達量產後,仍然使用聯邦軍武器,對一個國家嚟講,係一件好唔自然嘅事...特別係自護呢個軍事強國),使用高達的骨架,提升機體的機動力,並且透過「統合裝備計劃」使高達可使用自護軍其他制式武器。

機體外型方面,不可能作大幅度修改,否則,必須重寫啟動OS系統,那倒不如重新設計,不要改良;因此,機體骨架並未作出大修改,只修改了以下部份:
背包:更換當時最新型的MS-14JG背包及外掛燃料槽,以提高速度及續航力;但由於骨架的設計關係,取消了3組引擎噴咀,以免使用時所產生的高熱損壞腰部及意外點燃燃料槽;小腿上亦增加了一組3個噴射引擎,這組噴射引擎原本使用於MS-14JG的小腿裙甲內側,但由於高達腳部骨架較纖幼,因此只能換成外置設計。

手掌:更換成MS-14型手掌,以連接當時自護軍所使用的制式武器,因為兩軍MS的手掌設計大同少異,OS無需作大修改,只要寫入武器的操作介面及通訊協定即可;

武器:除頭部格靈砲外,全部更換為自護軍制式武器,包括盾、光劍、鐳射鎗、機鎗等。

本機交由公國軍ACE PILOT之一松永•真進行實戰配備測試,因為松永•真為唯一發配過MS-14JG型的ACE PILOT,因此成為本機最適合的測試人選,機體亦塗上松永•真專用的白/灰色專用色。
經測試後發現此機體設計並無實用價值,因為背包取消了3組噴咀,使得推進力大減,機動性反而不及MS-14JG,而且腳部外露引擎缺乏裝甲保養,容易被砲火破壞,甚至引起誘爆,亦因為機體較MS-14JG纖細,因此,加速力及能量換算值都不及MS-14JG,唯一成功之處,就是測試了更換手掌及OS後,高達亦可充份使用自護軍的制式武器,提高了補給的效率,在戰場上亦可隨時進行互換。測試過後,由於機體缺乏量產價值,於是,只有進行測試的本機直接發配松永•真繼續使用,並無任可量產計劃。

一口氣寫完咁長篇設定...可能有大大已經CLOSE咗個BROWSER,費事睇落去,不過我都係鐘意玩「設定」多過玩模型~今次都係見指定要「改造」所以試吓...

設定講咗咁多,都講返吓砌呢隻高達嘅經過啦~機體方面係使用HGUC第二版嘅高達,同埋HGUC嘅MS-14JG格魯哥組合而成,MS-14JG除背包外,限腿引擎組及手掌亦有使用,其他則主要使用高達的組件。除了JG型的狙擊步鎗外,武器都是使用MIA的配件,無他....貪佢唔駛砌...哈哈~因為今次係抱住「完成」嘅心態去砌,好多地方,都忽略咗無理,以簡單為主。模型砌好之後,就用1200底灰噴一層,夾口係咁易磨幾下...再噴多層灰,唔覺就算,然後就噴高達噴油嘅半光澤白色,原意係利用白色嘅透底特性,等底灰嘅色自然透返出嚟,感覺上就好似淺灰咁,因為噴油冇咁多色揀,我又懶洗唔會用噴筆,所以就試咗呢個方法,結果幾滿意,效果唔錯~之後再噴其他地方,都冇咩特別,唯一就係頸部同腰部果兩處深灰嘅地方,因為諗唔掂點噴,於是就索性用水性筆筆塗...結果...唉...大家都睇到啦~真係冇下次...靠唔住...啲筆痕好核凸...第二樣敗筆嘅地方就係個頭,原本都噴得唔錯,但畫面果時出哂事...畫到出哂界...最後當然係由佢啦...所以就變成相裡面咁樣衰...但係証實咗噴油性油之後上面用水性筆劃線係行得通嘅!好在高達筆都有水性賣...
之後再發現PVC膠上面啲底灰自然剝落...先知原來PVC膠係上唔到底灰嘅...不過對今次隻高達冇咩影響,反而我第日噴啲MIA...唉...行唔通,又要諗過方法。
噴色方面大致上就係咁,因為噴得唔靚都冇咩好講,講吓改造方面,大改造唔多,主要有下面幾點:
1. 左手盾牌連接位,因為原本模型個ball joint太大個,只好慢慢磨細佢,等佢放得入MIA盾牌個位度,
2. 背包中間個大噴咀本來係砌咗上去架,當裝上去先發現會頂住下面把劍,於是拆走,臨時搵位零件封咗佢就算...
3. 手掌算唔上改造,只不過係用MS-14JG嘅手掌代替高達本身嘅手掌,完全冇難度。原本用嚟握實狙擊步鎗果個手掌,裡面有一塊膠片用嚟定位,但為咗可以改用其他武器,一手就CUT走佢...唔黐膠水,因為方便換武器。
4. 腰背光劍掛架,用電鑽鐨開個窿就自然塞到落去,個窿只要細個掛架少少就得,因為個掛架係PVC(MIA零件),所以有彈性,塞入去啱啱好夾實...
5. 背部燃料槽原本鑽咗兩個窿等佢個榫位可以插入去...點知...試多兩野...連榫位都斷埋...最後,膠水搭救...
6. 腳部噴射引擎個設定,其實係見到隻MS-14JG好似冇砌過好嘥咁,於是就隨便搵幾件野,用得就用...於是就變成咗依家呢個設計,咩都冇做,只係將佢反轉,上色,就黐上去...

大致上就係咁...呢隻野就出咗世...亦係我第一隻能夠完成嘅模型...如果有大大竟然有心機睇到呢度~就要俾個謝啦!

其他相片:http://hk.myblog.yahoo.com/siegheil.leoyeung/gallery?fid=189
咁係咪16/5 2:00旺角約茶聚呀?我之前果晚唔返屋企架~如果係,我要預早拎埋隻高達出去...樓主快覆呀!thx~
回復 81# siegheil
多謝大大禁比面小弟:43:你個作品真係整得唔錯~~我想問下大大你今個星期日出唔出黎嫁:36:
回復 82# siegheil
唔好意思~:64:小弟我昨日係到埋頭苦幹,無上到黎TD,係~!覆番你先,已經確認時間同地點,
時間:2:00PM
集合地點:旺角地鐵站B出口
P.S:而地點可以話諗到,但係各位大大有咩提議請講出黎:77:
小弟所諗到嘅極佳地點,又可以任坐,又低最低消費,我諗有大大有可能已經估到,無錯就係M記La:52:
我冇問題!2:00 MK MTR EXIT B見~!我仲有個fd,佢冇參加活動,但都有玩模型,可唔可以一齊嚟?
回復 85# siegheil
絕對可以~無任歡迎:71:佢有無RX-78系列嘅1/144模型呀??你可以叫佢攞埋黎:73:
回復 81# siegheil

兄台隻Rx-78-2夠曬Cool啊!!!:!
小弟仍要在拖件中.....請各位大大見諒......萬分道歉.....:64::64::64::64::64:
回復 88# 原居民Mk-2
大大呀~!他明天黎唔黎呀:64:
可否pm tel 比我