Toysdaily 玩具日報

查看: 34941|回復: 139

[FW]為素組來一個大平反,素組人士揮手區

頭像被屏蔽
本人覺得
素組很困難

因為我有嚐試過

要把水口修齊
打磨打到工整平均...好像上過消光一樣..
真的很困難

當時...
我也就拿噴罐出來噴漆....素組...下次吧

SO
素組派...也是很強大的一派...
i agree with what bro said,
but sometimes, not all modellers see eye to eye
and everyone has his own standard.

but just a friendly reminder, there are some model site/forum clearly stated
that they accept only certain types of model for example: hk model legaue
only accept finished/painted models etc.

so what i want to say is that don't get discouraged by other ppl's opinions.
try not to post at the same place if you had received un-constructive remarks.
路過多口答一句....
你有沒有想想點解d人唔喜歡素組?
舉個例子....TD的Tin大大及EFSF大大沒人不知吧, 同一件玩具, POST上黎, 沒有人會講"家陣d玩具我冇咩, post上黎托呀!!", 因為他們表現出佢地自己的原創性, 表現他們心中所想, 就算沒有靚相機, 好多大大都影到好似連環圖, 有故事性, 亦是表達他們心中所想....
那麼...以現在好多模型係出面未有得賣果陣, 官方圖片已經幾乎post晒所有可以set的pose...
你有沒有想想別人心中所想....當然, 黎TD呢度以玩具為主的網站, 梗係大家happy為主啦
但...如果去到真係砌模型為主的網站呢?
P.S. 我不嬲唔反對素組POST, 但要睇係係邊, TD當然OK啦~

不要介意!

素組真係很浪費了盒模型!
就算有多忙, 技術不好都不是借口!

拿起模型油, 噴油, 模型筆......行出你們第一步!
亂入!

揮手就無謂喇...

齋啪全油小櫻都有... 就好似以下喱幅相咁...

模型... 買副模型... 究竟目的係咩?...

除特別原因之外... 買甚麼模型... 點砌... 改唔改油唔油... 甚至完全唔砌整盒用包書膠包起放入黑歷史... 都係個人喜好... 毋須同人交代... 總之自己玩得高興就可以...

即買即砌即玩有佢的樂趣... 全改全油可以挑戰自己的技術同帶來成功感... 兩者完全無衝突...

其實某些論壇不准發表素組... 原因是善意的... 他們希望各位可以在模型製作途中鍛鍊技術和找到樂趣... 從而推廣模型嗜好與技術交流...

人家定了規則... 想加入就當然要遵守... 如果覺得不合意... 找第二個地方就可以...

記住... 模型買來係給自己開心的... 不是為別人砌的...

呵呵呵...

小櫻上
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
本人非常同意小櫻大大

'買甚麼模型... 點砌... 改唔改油唔油... 甚至完全唔砌整盒用包書膠包起放入黑歷史... 都係個人喜好... 毋須同人交代... 總之自己玩得高興就可以...'
首先, 我唔係素組人士:43:
不過砌模型,係一種娛樂,係為左開心,其實素組對無乜所謂,但係要知道,如果POST得素模上來,要有預左比人插既心態先好POST。
我都好認同樓上師兄咁講,起碼都滲滲線:(其實而家出既模型都係多色成型,連首辦都係咁,噴消光,滲線已經OK。
原帖由 Cybray 於 17/9/2009 12:44 PM 發表
首先, 我唔係素組人士:43:
不過砌模型,係一種娛樂,係為左開心,其實素組對無乜所謂,但係要知道,如果POST得素模上來,要有預左比人插既心態先好POST
我都好認同樓上師兄咁講,起碼都滲滲線:(其實而家出既模型都係多色 ...

未免有點兒那過吧
:50:

咁就算有人post素組
D唔係素組人士唔鍾意都可以唔回post姐
唔洗講到要預左比人插掛

咁個D個樣唔靚又唔打扮既人唔洗出街la
又或者要有預左比人話既心態先好出街

點回覆或點比評語呢D係o個個人既表達,言語, 修養, 待人...姐
當然有D提意or意見既表達可能會做成誤會
但唔係話自己做左D人地唔鍾意or唔認同既野就要預左比人話既

其實玩具自己玩得開心咪得low
素組與否都有樂趣所在
唔洗又平反又乜乜物物既
唔可以要全世界都認同你架ma
:76:
唉~砌模型砌到有被害妄想症....慘:sad:
素組只係你冇心機的正明

唔好用冇時問做為你的借口

你一年中  一小時的上色時問冇??
你用一用噴罐可以叫做上色品

一係玩D上色的玩具

如果唔會上色可以學..但要有心機

實際上現在許多模型係預你素組
素組幾好ar,而家D模型分色分得咁仔細,素組同上色其實相差唔遠。:34: