Toysdaily 玩具日報

查看: 20637|回復: 12

唔好睇但原來好好食 - robot魂EXIA

起鋪頭見到實物後, 本來已經打消入手既諗頭
機緣之下, 買左盒缺件山口式又無得換, 結果補些少錢換左佢返黎

一玩之下先發覺佢絕對唔係先前D人講到咁差
至少作為ROBOT魂一員, 都唔係差果一堆
玩玩下仲覺得驚為天人, 同比例既EXIA黎講, E隻真係好得

先講造型
ROBOT魂EXIA其實同其他系列既EXIA好唔同
簡單黎講就係"勇者化"左好多
最明顯係大腿部份, 其實前臂, 小腿等地方
都可以留意到佢將原本筆直既外形修整到比較近人形
個人覺得係好既傾向

事關ROBOT魂00 4子最大問題就係太過平板
有幾隻直情十足3D CAD咁樣, 唔得人性化
作為模型都仲可以, 但ROBOT魂走可動人性化路線
就未免硬直左D
今次EXIA修正過後我覺得除左型之外, 仲多左新鮮感
起碼拎上手同模型(HG/MG)又或者HCM/SHCM都有差異
比較有個性

造型方面討好, 結構呢?

可動性非常地出色
下半身同模型近似, 但多左大腿橫向轉動關節(HG要到R2先有)
基本上唔會差得去返
上身腰部擺動既空間都好夠, 一般扭腰姿態都唔難擺
雙手亦係標準既雙重關節, 最GOOD既係條頸!
終於有返足夠長度
頭部活動起黎暢通無阻~爽呀~
關節亦好實淨, 係玩果陣有時會甩BAR
要就O岩道力黎玩

要講不足, 就係裝上兩把GN BLADE之後下盤活動會受阻
不過呢個係設定問題, 基本上係死証
今次佢已經將兩個劍托造成BALL JOINT, 已經有改善的了

GN DRIVE仲可以打開呢

最後當然係為人批評得最甘既造工
老實講面相上色的確唔算好完美, 只能算勉勉強強
加上D 角起盒入面好多都彎彎曲曲, 都幾趕客
但實情佢有硬角俾你換的

我都發覺自己同身邊既朋友都係, 拎起盒野睇黎睇去
其實主要都係睇個頭同上半身, 個頭唔掂就即刻放低
當然面相對機械人而言係好重要
但如果有落手去玩一件玩具就會明白
除非經常聞佢, 否則好玩與否其實都係個BODY為主
如果單單因為個頭既造工而放棄一件玩具, 會MISS左好多好野
呢個係今次領悟到既教訓

又提到ROBOT魂既造工, SO FAR 幾隻高達造工都比較參差
CG同E7 都好過高達, 會否係高達頭本身就比較難生產得靚?
都唔好講眼, 嘴部同對角既上色其實都比較難控制
EVEN SHCMPRO隻EXIA上色都只係麻麻地
或者想要靚面相可能都係要自己砌模型呢
好有心機既玩評:78:
不過冇玩開:he:
:71:
your comment is exactly the same as mine,
this robot spirit exia is very very fun to play with.
bigbig, if you could get the R2 add on, it'll look even better.
imo, the best R2 exia thus far
SHCM PRO///始終最得!
絕對認同。:71:

謝謝分享。:43:
多謝你介紹:77:
呢隻我真係好想入(^^)
SHCM PRO玩得多隻手會FING下FING下== 放唔直,SHCM PRO基本上係睇的=.=要粗玩真係要玩ROBOT魂既EXIA:75: :75: 我都買左隻:51: 只係佢都玩左4個中,真係抵玩架:51:
原帖由 嚕個新界的拉打 於 13-9-2009 10:18 AM 發表 SHCM PRO玩得多隻手會FING下FING下== 放唔直,SHCM PRO基本上係睇的=.=要粗玩真係要玩ROBOT魂既EXIA:75: :75: 我都買左隻:51: 只係佢都玩左4個中,真係抵玩架:51:

FING下FING下??

大大你真係"玩家":34::34::34:

我果隻..暫時都未FING下FING下:34::34::34::34:
買R2甲啦:75: :75:
Will u conasider to buy R2 parts from it?  :^

我都正在1516中...套PARTS 好吸引
但街又唔覺有, 上PRO SHOP訂又要到12月先有
到時都可能唔記得了XD

都係起街見到先買吧-_-
:71: nice photo